• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas: kuum spordisuvi turgutab maailma õlletootjaid

  Rio olümpiamängudeni jääb vähem kui 70 päeva.Foto: Scanpix/Reuters

  Kuna maailma suuremad õlletootjad on viimase poole kümnendi jooksul oma turuväärtuse ligi kahekordistanud ning ees ootab kuum spordisuvi, millesse sponsorluse kaudu aktiivselt panustatakse, võiks joogitootjate käekäik korda minna ka igale väikeinvestorile.

  Seetõttu otsustasin ka mina end õllefirmade tegemistega paremini kurssi viia ning uurisin lähemalt maailma suurima õlletootja AB Inbevi, talle järgneva, Londoni börsil noteeritud SABMilleri ning Eestis tänu Sakule tegutseva Carlsbergi kohta.
  Suured lootused olümpial
  Viimase viie aasta jooksul on kõige paremini läinud Brasiilia juurtega Belgia õlletootjal AB Inbev, kelle aktsia on tõusnud rohkem kui 100 protsenti. Kuigi viimase 12 kuu jooksul on kasv märkimisväärselt aeglustunud, lisab usku ettevõtte helgesse tulevikku fakt, et aasta teises pooles võetakse 104 miljardi eurose suurtehingu raames üle inglaste õllehiid SABMiller. Tehingu tulemusena võidavad õlletootjad maailma turuosast enda kätte ligi kolmandiku.
  Algava suve poole vaadates pole aga vähem tähtis teadmine, et AB Inbevile kuulub juba praegu ligi kaks kolmandikku turuosast Brasiilias, kus 5. augustil algavad suveolümpiamängud. Spordisündmus toob riiki hulgaliselt turiste ning seetõttu on oodata ka sealsete õlletootjate käivete suurenemist.
  „Ärge ostke kalleid pileteid staadionile, jooge selle asemel õlut ning vaadake näiteks sõudmist vabalt ligipääsetavatelt aladelt,“ tegi õlletootjatele kasuliku avalduse ka Rio de Janeiro linnapea Eduardo Paes. Seega püsib lootus, et AB Inbevil õnnestub tänu turistidele oma müügitulu võrreldes eelmise aasta sama ajaga suureneda ning sellele reageerib tõenäoliselt positiivselt ka ettevõtte aktsia.
  Carlsberg panustab jalgpallile
  Algaval spordisuvel loodab oma tulemusi parandada ka maailma suuruselt neljas õlletootja Carlsberg, kelle käekäik on erinevalt esikolmikusse kuuluvatest AB Inbevist, SABMillerist ja Heinekenist olnud viimastel aastatel kõike muud kui roosiline. Viimase 12 kuu jooksul on ettevõtte turuväärtus koguni kahanenud ning seda rohkem kui 7 protsenti.
  Saku emaettevõtte lootused on seatud 10. juunil Prantsusmaal algavatele jalgpalli Euroopa meistrivõistlustele, kuhu on eraldatud rekordilises mahus sponsorraha. Kokku kulutatakse sealsele reklaamikampaaniale 80 miljonit eurot ning seeläbi on kätte võidetud Adidase kõrval ka suursponsori staatus. Turuosas võita on tegelikult palju – osaleb ju tänavusel EMil mitu uut tulijat nagu Island, Albaania ja Wales, kelle fännide alateadvusesse soovib õllefirma end jäädvustada.
  Mina õllesektorisse veel ei investeeri
  Kuigi sport võib lühiajaliselt õlletootjaid turgutada, pitsitavad sektorit ka probleemid, eelkõige arenevatel ning Ida-Euroopa turgudel, kuhu suurfirmad lähiajal üha rohkem siseneda proovivad. Peale selle avaldavad suurtootjatele tugevat konkurentsi käsitööõlled, mille osakaal oli eelmise aasta jaemüügis juba 19 protsenti.
  Seega ootan ja vaatan, kuidas börsifirmad uute trendide ning turgudega kohaneda suudavad, ning langetan oma investeerimisotsused siis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Enefit Greeni aktsiaga kauplejad ummistasid internetipangad
Enefit Greeni aktsiatega kauplemine oli niivõrd aktiivne, et see tekitas probleeme nii LHV internetipangas kui Tallinna börsi kodulehel.
Enefit Greeni aktsiatega kauplemine oli niivõrd aktiivne, et see tekitas probleeme nii LHV internetipangas kui Tallinna börsi kodulehel.
Energiavaesus ähvardab muutuda reaalsuseks
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.
Aasta auto finalistid: elektriautode paremik peab laetud lahingut, aga fossiilikad võivad üllatada
Eesti aasta auto valimise lõppkuuikust leiab nii kaks kõva konkurenti eesrindlike elektri-pereautode seas kui ka odavaima uue auto. Võitja otsustavasse žüriisse kuulub teiste hulgas Äripäeva ajakirjanik.
Eesti aasta auto valimise lõppkuuikust leiab nii kaks kõva konkurenti eesrindlike elektri-pereautode seas kui ka odavaima uue auto. Võitja otsustavasse žüriisse kuulub teiste hulgas Äripäeva ajakirjanik.