Kadi Neemre • 6. juuli 2016 kell 18:40

Brexit sundis Fedi intressimäärade tõusu edasi lükkama

Foto: EPA

Föderaalrservi poliitikud otsustasid juunis, et intressimäärasid ei peaks tõstma kuni on tegeletud Suurbritannia Euroopa Liitu jäämise hääletuse tagajärgedega, selgub Fedi juunikuise kohtumise täna avaldatud protokollist.

“Fedi liikmed nõustusid üldiselt, et enne järgmise sammu astumist rahanduspoliitika karmistamisel tasub olla ettevaatlik ning oodata Suurbritannia hääletuse tagajärgi,” selgub protokollist.

Poliitikud viitasid ka USA tööraportile, mille kohaselt loodi mais pettumustvalmistavalt väike hulk uusi töökohti.

Investoreid ja poliitikuid šokeerinud Brexiti hääletus on suurendanud finantsturgude ning poliitikute ängistust üle maailma. Seda osaliselt seetõttu, et võib kuluda aastaid enne, kui Suurbritannia ja Euroopa Liit suudavad jõuda kokkuleppele uute finantsreeglite, kaubanduse ja immigratsiooni osas.

Globaalsed majandustingimused on juba praegu muutunud keerukamaks ning USA dollari tugevnemine on mõju avaldanud ka USA ekspordile.

Enne hääletust viitas Fed kahele intressimäärade tõusule sellel aastal, hoidmaks USA majandust ülekuumenemise eest. Peale Suurbritannia referendumit aga on mitmed Fedi poliitikud öelnud, et ebakindlus põhjustab ettevaatlikku lähenemist.

Juunikuise kohtumise protokollis rõhutasid mitmed Fedi poliitikud, et uute töökohtade järsk vähenemine võis olla vaid statistiline müra ning enamus väitsid, et majandus oleks intressimäärade tõusuks valmis kui just finants- või majanduslik šokk ei vii Ameerikat kursist kõrvale.

Fed otsustas oma juunikuisel kohtumisel jätta intressimäärad muutmata ning alandas oma tulevaste aastate prognoose.

Aprillikuisel kohtumisel viitas vaid üks Fedi liige, et sellel aastal võivad intressimäärad tõusta vaid ühe korra, kuid see number kasvas peale juunikuist kohtumist kuuele inimesele.

 

Hetkel kuum