Pille Ivask • 30. august 2016 kell 8:15

Uute naftamaardlate avastamine on vähenenud

Foto: EPA

Uute naftamaardlate avastamine on viimastel kümnenditel märkimisväärselt vähenenud: möödunud aastal avastati võrreldes 1960. aastatega vaid kümnendik toona leitud uutest kaevanduskohtadest.

Ekspertide hinnangul on tegu murettekitava tendentsiga ning võib tulevikus kaasa tuua olukorra, kus nõudlust ei suudeta piisavalt täita, vahendab Bloomberg.

Madal nafta hind on toonud olukorra, kus tootjad kärbivad uute maardlate avastamisele planeeritud summasid. Möödunud aastal avastati maardlaid, kus on kokku 2,7 miljonit barrelit naftat. Tegu on madalaima tasemega alates 1947. aastast. Selle aasta seisuga on leitud vaid 736 miljoni barreli väärtuses naftamaardlaid.

Tegu võib olla üsna murettekitava olukorraga, kuna USA Energiainformatsiooni Administratsiooni andmeil kasvab globaalne päevane naftanõudlus praeguselt 94 miljonilt barrelilt aastaks 2026 juba 105 miljonile barrelile.

Norra konsultatsioonifirma Rystad Energy projektijuhi Nils-Henrik Bjurstrømi sõnul mõjutab maardlate avastamise vähenemine tulevikus kindlasti naftapakkumist. Tema sõnul on energiafirmad praegu selgelt vähendanud investeeringuid uute maardlate avastamisse ning see tõenäoliselt annab tunda juba 2025. aastaks.

Hetkel kuum