Kadi Neemre • 14. september 2016 kell 17:30

Nafta hindade langus süvenes veelgi

Naftaväli  Foto: EPA

Nafta hindade langus süvenes täna peale eelmise sessiooni enam kui 3% langust; kukkumist põhjustasid mured, et naftaturu tasakaalustumine võtab oodatust kauem.

Futuurid tegid lühiajaliselt tagasipõrke peale EIA avaldust, mille kohaselt kukkusid USA toornafta varud 559 000 barreli võrra ning varude kogumaht oli 9. septembri seisuga 510,8 miljonit barrelit. Analüütikud aga prognoosisid naftavarude kasvuks 3,8 miljonit barrelit.

USA toornafta varud kukkusid 2.septembri seisuga ligi 14,5 miljonit barrelit – tegemist on suurima langusega alates 1999. aastast. Kütusevarud kasvasid 567 000 barreli võrra; Reutersi küsitletud analüütikud prognoosisid varude kasvuks 343 000 barrelit. Destillaatide hulk, mille hulka kuuluvad diisel ning kütteõli, kasvas 4,6 miljoni barreli võrra; analüütikud prognoosisid kasvuks 1,5 miljonit barrelit, selgib EIA andmetest.

Brenti toornafta futuurid kukkusid 95 senti ehk 2%, barreli hinnaks kujunes 46,15 dollarit. WTI futuururid kukkusid 1,06 dollarit ehk 2,4% ning naftabarrel maksis 43,84 dollarit.

Toornafta hinnad kukkusid eile peale Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) avaldust, mille kohaselt võib aeglustuv nõudluse kasv ning üha kasvavad naftavarud ja suurenev tootmine viidata, et turul valitseb üleküllus vähemalt 2017. aasta esimese pooleni.

Commerzbank märkis, et turu tasakaalustumine hilineb suuresti seoses OPECi liikmesriikide toodangu kasvuga ning et turud oleksid juba tasakaalus, kui OPEC oleks jätnud oma toodangumahud maikuu tasemele.

OPEC kohtub mitte-liimetega 26-28. septembril Alžeerias ning kohtumisel tuleb arutlusele toornafta toodangu mahtude külmutamine. Vaid vähesed analüütikud usuvad, et kohtumisel jõutakse kokkuleppele.

 

 

 

Hetkel kuum