Kadi Neemre • 23. detsember 2016 kell 19:00

Citigroupi ökonomist: turud on hüpanud üle oma varju

USA turud on alates presidendivalimistest teinud meeletu ralli  Foto: EPA

Aktsiad on alates Donald Trumpi presidendiks valimist teinud peadpööritava tõusu, kuid mõned turujälgijad usuvad, et ralli on läinud liiga kaugele ning toimunud liiga kiiresti.

Citigroupi ökonomist William Lee märkis, et turud on üle oma vaju hüpanud lootuses, et Trumpi juhtimisel all muutuvad finantsteenuste regulatsioonid lõdvemaks ning valitsus kulutab senisest oluliselt suuremaid summasid taristu arendamisele, vahendab CNBC. 

“Kõik tantsivad sõna “taristu” ümber nii, nagu see oleks haldjatolm. Justnagu muudaks infrastruktuur maailma kuidagi paremaks. Jah, muidugi võib see võimalik olla, kuid mitte mitte selliste kulutuste puhul nagu Trump plaanib teha," sõnas Lee.

Lee sõnul viitab Trump erafirmade rahastamisele, mis finantseerivad taristu investeeringuid, mida peamiselt seostatakse suurte tasuliste maanteede ja sildadega ehk kõigest 1% kõigist USA teedest. “Selline taristu finantserimine ei avalda mitte mingit märkimiväärset mõju,” märkis ta.

Kulutused taristule ei ole aga ainus, mis Lee arvates muudab investorid liiga optimistlikuks uue aasta eel. Ka USA dollar on tõusuteel, olles valimistejärgselt tõusnud kõrgeimale tasemele viiase 13 aasta jooksul. Lisaks tõusid intressimäärad. Lee sõnul on ta selle valguses alandanud oma varasemaid 2017. aasta SKP kasvuprognoose 2%-lt 1,75%-le.

“Rahanduspoliitika on praegu ootel, kuna kõik püüavad mõista, milline hakkab välja nägema eelarve kontuur. Meie parim lootus on see, et tuleb mingi positiivne fiskaalne impulss, mis stimuleerib majandust. Võttes arvesse aga praegu Kongressis toimuvat, siis ma ei usu, et need positiivsed muutused juhtuvad enne 2018. aastat,” märkis Lee.

 

 

Hetkel kuum