Euroopa aktsiad on ühtäkki jälle seksikad

Itaalia aktsiad on Societe Generale'i analüütikute hinnangul väga odavad ja atraktiivsed.  Foto: EPA
Fredy-Edwin Esse • 7. aprill 2017 kell 9:00

Pärast ülemaailmset finantskriisi on USA aktsiaturud olnud investorite lemmikud, rallides üha uute tippudeni. Nüüd nähakse aga, et Ühendriikide väärtpaberid võivad olla liiga kallid ja odava alternatiivina nähakse nüüd Euroopa aktsiaid.

Ühendriikide aktsiaturud on rallinud alates novembrist, kui Donald Trump võitis presidendivalimised. See on viinud USA aktsiate valuatsioonid ajalooliselt kõrgetele tasemetele ja sundinud investoreid otsima mujalt odavamaid võimalusi. Üha suurema hulga analüütikute ja investorite meelest on see odav alternatiiv just Euroopa.

USA peamine aktsiaindeks Standard & Poor’s 500 on sel aastal korduvalt teinud uusi rekordeid, kuid Euroopa peamine aktsiaindeks Stoxx 600 on endiselt allpool 2015. aasta aprillis saavutatud tippu. Erinevalt Ameerikast nähakse Euroopas oluliselt rohkem ruumi aktsiate kallinemiseks.

Võimalus panustada reflatsioonile

“Euroopa on suurepärane võimalus panustada võimendatult globaalsele reflatsioonile,” ütles intervjuus Bloomberg TV-le maailma ühe suurima varahaldusfirma BlackRock portfellihaldur Rupert Harrison. “Me oleme osaliselt vähendanud USA aktsiate osakaalu, sest meie hinnangul olid ootused veidi liiga kõrged. Euroopa näitajad on päris head ning seal on rohkem väärtust ja hea impulss.”

Hea uudis on see, et Euroopa ettevõtetele prognoositakse kiiremat kasumi kasvu kui näiteks kallimalt hinnatud Ameerika konkurentidele. Morgan Stanley strateegid tõstsid MSCI Europe Indexi ettevõtete prognoositava 2017. aasta kasumi kasvu aktsia kohta 12% pealt 16% peale ning kergitasid indeksi 12 kuu prognoosi 1650 punktile, mis on ligi 6% kõrgem praegusest tasemest. Näiteks USAs analüütikud prognoosivad S&P 500 indeksi ettevõtetele keskmiselt 10% kasumi kasvu aktsia kohta.

USA üle-, Euroopa alahinnatud

Lisaks kiiremini kasvavatele kasumitele on Euroopa aktsiad lihtsalt odavamad kui väärtpaberid üle Atlandi ookeani. Societe Generale’i arvutuste kohaselt on eurotsooni aktsiad raamatupidamisliku väärtuse alusel 47% odavamad kui USA aktsiad. Viimase kümne aasta keskmine on olnud 40%.

Bank of America Merrill Lynchi globaalsest investorite küsitlusest selgus, et neto 23% fondijuhtidest usub, et Euroopa aktsiad on praegu alahinnatud. Seevastu 81% arvab, et USA aktsiad on ülehinnatud.

Societe analüütikute sõnul on Euroopa majanduslik ja inflatsiooniväljavaade paranenud ja Prantsusmaa valimiste järel lõppev poliitiline ebakindlus muudab regiooni väga atraktiivseks. Panga analüütikutele meeldivad eelkõige Itaalia aktsiad, mis on nende sõnul odavad. Societe prognoosib, et Itaalia börsiindeks FTSE MIB tõuseb järgmise aasta lõpuks 20%.

Investorite janu Euroopa aktsiate järele on seni tagasi hoidnud Prantsuse presidendivalimised, kus paremäärmuslik kandidaat Marine Le Pen on tekitanud omajagu hirmu investorites. Kes aga ei usu tema võitu või ei usu, et Le Peni all Prantsuse ja Euroopa majandus tervikuna oluliselt muutuks, siis sel investoril on praegu veel hea võimalus siseneda ajal, kui ebakindlus on suurem.

Atraktiivne eurotsoon

“Prantsuse valimisrisk on Euroopa turgude kohal hõljunud juba mõnda aega,” ütles BlackRocki portfellihaldur Harrison. “Meile meeldib see risk. Tõenäosus, et Le Pen võidab valimised, on väga väike.”

Euroopa aktsiatesse investeerides tasub kindlasti ühte väga olulist asja jälgida – kas tegu on Euroopa kui regiooni või eurotsooniga, sest vahe on märkimisväärne. Suurbritannia ja Šveits, mis ei kuulu eurotsooni, moodustavad 45% kogu Euroopa aktsiaturgude turuväärtusest. Nii et börsil kaubeldavaid fonde ehk ETF valides pöörake kindlasti sellele tähelepanu, kuhu fondi varad on paigutatud.

“Investorid endiselt hindavad euroala aktsiatesse majanduslangust, kuigi majandusnäitajad näitavad kasvu,” ütles kliendikirjas Barclaysi aktsiastrateeg Keith Parker. “Meie hinnangul on lähituleviku perspektiivis eurotsooni aktsiad riski ja tootluse suhte alusel kõige atraktiivsemad.”

Kindlasti ei ole garanteeritud, et Euroopa aktsiad rallivad edasi, sest korrelatsioon majandusnäitajatega on tugev ja investorid on väga tundlikud igasugu andmetele, mis võiks viidata majanduse jahtumisele. Lisaks on õhus valimised Prantsusmaal ning hiljem Saksamaal. Seega riske ja ohutegureid on, kuid mina isiklikult ei mäletagi viimase kaheksa aasta jooksul, et Euroopasse suhtusid investorid ja analüütikud niivõrd optimistlikult.

Hetkel kuum