Mait Kraun • 20. aprill 2017 kell 13:30

Venezuela pani General Motorsi varad tuuri

General Motorsi logo  Foto: EPA

Autotootja General Motors teatas, et külmutab tegevuse Venezuelas, sest ametivõimud konfiskeerisid ootamatult nende tehase, vahendab CNN Money.

„Tegemist on juriidiliselt illegaalse varade konfiskeerimisega,“ teatas General Motors. Autotootja lisas, et nende õigusi on täielikult eiratud ning ametivõimud on nende varad konfiskeerinud. Ära on viidud ka autod.

„GM mõistab ametivõimude taolise meelevaldse tegutsemise hukka. Teeme kõik, et oma õigusi kaitsta. Seda nii Venezuelas kui ka väljaspool riiki,“ avaldas ettevõte.

GMi tütarfirma – General Motors Venezolana – on riigis tegutsenud juba ligi 70 aastat. Kokku pakub ettevõte tööd 2700 inimesele. Töötajatele otsustati tegevuse külmutamise eest maksta kompensatsiooni.

Suur osa Venezuela majandusest on endise presidendi Hugo Chavezi võimuletulekust alates riigistatud. Chavez, kes sai võimule 1999. aastal, võttis riigi kontrolli alla naftasektori, telekomifirmad, energia- ja tsemenditööstuse.

Praegune president Nicolas Maduro on traditsiooni jätkanud. Praegu ei ole veel selge, miks otsustasid ametivõimud USA autotootja tehased üle võtta. Tõsi, Maduro on riigi hädades süüdistanud nii USAd kui ka selle ettevõtteid.

Venezuela on totaalses kriisis – eelmine aasta kukkus riigi SKP 18 protsenti. Majandus on langenud juba kolm aastat järjest. Töötuse määr läheneb 25 protsendile ning inimestel ei ole piisavalt toitu ega ravimeid.

Hetkel kuum