Märt Belkin • 20. oktoober 2017
Jaga lugu:

Ericsson näitab lootustandvaid märke

Ericssoni tegevjuht Börje Ekholm  Foto: Scanpix/Reuters

Kui restruktureerimiskulud kõrvale jätta, jäi Rootsi elektroonikahiid Ericsson kolmandas kvartalis nulli, mis annab lootust, et firma kriisiplaan töötab.

Korrigeeritud ärikasumi järgi vaadatuna jäi firma kolmandas kvartalis nulli. Analüütikud ootasid seejuures 539 miljoni Rootsi krooni ehk 56 miljoni euro suurust miinust, vahendas Bloomberg. Aasta tagasi suutis firma kolmandas kvartalis kokku saada 1,6 miljardit krooni kasumit.

See näitaja on aga korrigeeritud restruktureerimiskuludega, mis parasjagu kriisiplaani ellu rakendavas firmas on päris kõrged. Kui need arvestamata jätta, tuli kokku üpris tugev miinus, mis oli rängem ka prognoositust – Reutersi küsitletud analüütikud ootasid 3,5 miljardi suurust ärikahjumit, ent tegelikult tegi firma isegi 4,8 miljardit miinust.

Tööstusfirma müük oli tublisti nõrgem kui aasta tagasi – käive kahanes kolmandas kvartalis 6 protsenti 47,8 miljardile kroonile. Turul on jätkuvalt tugev konkurents, arengumaades on tulemused nõrgad ning telekomifirmad investeerivad vähem.

Ericssoni tegevjuht Börje Ekholm lubas investoritele, et jätkatakse kevadel käivitatud uue strateegiaga. “Ehkki palju on veel teha, on meie tulemustes juba näha teatud julgustandvaid arenguid, ehkki turuolukord on jätkuvalt keerukas,” lisas ta korrigeeritud näitajate järgi saavutatud miinusele viidates.

Investorid näisid kolmanda kvartalit ulemustega rahul olevat – kella 11 seisuga oli Ericssoni aktsia Stockholmi börsil 4,88 protsendi jagu üles hüpanud ning maksis 51,15 Rootsi krooni.

Suured sihid

Ekholm toodi enam-vähem aasta tagasi tehnoloogiahiidu juhtima selleks, et ta Nokia ja Huawei konkurentsisurve all ägava firma ümber pööraks. Selle aasta alguses käivitas ta suure kriisiplaani ning muutis äristrateegiat.

Plaani fookus on tugevdada oma liidripositsiooni nii tehnoloogias kui turul, võimendades maksimaalselt 5G, asjade interneti ja pilvetehnoloogia potentsiaali. Uue strateegia positiivset mõju loodab Ekholm näha juba 2018. aastal.

Värskes aruandes kinnitas Ericsson taas, et plaanib järgmise aasta keskpaigast vähendada kulusid vähemalt 10 miljardi Rootsi krooni võrra. Firma vaatab üle ka kahjumlikud võrguseadmete üksuse teenuslepingud ning vajaduse korral loobub nendest. Siht on tõsta ärikasumi marginaal alates 2018. aastast üle 12 protsendi.

Ette vaadates teatas Rootsi firma, et turuolukord on jätkuvalt keerukas ning neljandas kvartalis saab taas pihta vvõrguseadmete üksuse käive. Nimelt investeerivad Hiina telekomfiirmad oodatust vähem 4G-seadmetesse, mis vähendab Ericssoni tellimusi.

Jaga lugu:
Hetkel kuum