Nafta puurimine merel – tsükli põhjas

Transoceani aktsia hind on viimasel aastal võimsalt kerkinud.  Foto: EPA
Rait Kondor • 19 oktoober 2017
Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale

Nafta puurimisplatvorme opereerivate firmade aktsiad liiguvad kooskõlas nafta hinna muutustega. Suuremad raskused peaksid sektoris juba seljataga olema, kuid riskid jäävad.

Investorid otsivad aktsiaturul ikka sektoreid ja tegevusharusid, mis peaksid kohe-kohe suurele tõusule pöörama. Tihti on selleks uue tehnoloogiaga seotud tegevusharud, kuid sellisteks võivad olla ka suurte tsükliliste liikumistega seotud valdkonnad. Näiteks naftasektor ning eriti naftafirmadele teenuseid pakkuvad ettevõtted.

Kui aastatel 2010–2014 püsis nafta hind 80 ja 110 dollari vahel, siis tegid suured naftafirmad laiaulatuslikke plaane merel asuvate uute naftaväljade kasutuselevõtuks. Kuid viimasel paaril aastal oleme näinud naftahinna püsimist 40—50 dollari vahel, mis omakorda tähendab, et naftafirmad on investeerimisplaane kärpinud. See on viinud puurimisplatvorme opereerivad firmad suurtesse raskustesse.

Hind seab piirid

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt