Euroopa Liit ja Jaapan sõlmisid aegade suurima kaubandusleppe

18. juuli 2018, 12:17
Jaapani peaminister Shinzo Abe (keskel) Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker (vasakul) ja Euroopa Komisjoni president Donald Tusk (paremal).
https://www.aripaev.ee/storyimage/ea/20180718/BORS/180719702/AR/0/AR-180719702.jpg

CNN kirjutab, et Euroopa Liit ja Jaapan sõlmisid eile aegade suurima vabakaubandusleppe, mis kaotab tariifid pea kõikidelt toodetelt.

Kaubandusleppe suurust aitavad hoomata numbrid: leppega puutub ühel või teisel moel kokku 600 miljonit inimest ning kaks majandust kokku moodustavad kolmandiku maailmamajandusest. Ühtlasi on kaubandusleppe puhul märkimisväärne, et see tuleb ajal, mil riikide omavahelistes suhetes võtab maad protektsionism.

Leppes seisab, et Euroopa eksportijate jaoks kaovad veinile ja juustule seatud tariifid. Jaapani autotootjad saavad aga Euroopa Liitu tuua oma autosid ning elektroonikat varasemast soodsamatel tingimustel.

Euroopa Komisjoni president Donald Tusk kiitis lepet ning sõnas, et tegu võib olla „suurima kahepoolse leppega, mis eales sõlmitud“. „Euroopa Liidu ja Jaapani vahelised suhted pole iial tugevamad olnud. Geograafilises mõttes asume me teineteisest kaugel, ent poliitilises ja majanduslikus plaanis oleme lähemal kui eales varem,“ teatas Tusk.

Euroopa Liidu andmetest selgub, et Jaapani ning Euroopa Liidu vahel oli möödunud aastal 129 miljardi euro jagu kaubavahetust.

Maailma Kaubandusorganisatsiooni andmetest selgub, et kaubandustariifid on praegu rekordmadalad. Euroopa Liidu kaupadele kehtib Jaapanisse eksportides 1,6% suurune maks, samas kui Jaapani kaupadele 2,9% maks, kui need Euroopa Liitu saabuvad.

Euroopa Liidu andmetel maksavad liitu kuuluvate riikide ettevõtted igal aastal umbes miljardi euro ulatuses tariife, et oma kaupu müüa.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. July 2018, 12:16

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing