Lauri Teder • 20. september 2018 kell 20:45

Börs: Dow väljus lõpuks korrektsioonist

New Yorgi börs  Foto: Scanpix / Reuters

Neljapäeval vaatasid USA börsid taas Ühendriikide-Hiina tollilahingust mööda ning keskendusid selle asemel riigi majanduse tublile käekäigule, tõugates Dow ja S&P 500 avastamata kõrgustele.

Dow Jonesi indeks tõusis 0,95%, rekordilise 26 657 punkti tasemeni. Sellega toibus rohkem kui saja aasta vanune börsinäitaja viimaks aasta alguses toimunud aktsiahindade korrektsioonist. Iganenud arvutusmeetodi tõttu jäi Dow taastumises maha teistest indeksitest, mis jõudsid jaanuarikuise seisu juurde tagasi juba augustis.

Nasdaq Composite kerkis 0,98%, lõpetades päeva 8028 punktil. S&P 500 suurenes 0,78% ja liikus sellega verivärskele 2931 punktile. USA turgude enesekindlust väljendas ka väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete näitaja Russell 2000 1,01-protsendine tõus. Sama trend oli märgatav mujalgi: Euroopa suuraktsiate koondnäitaja STOXX 600 liikus 1,03% kõrgemale ning MSCI maailma aktsiate indeks kasvas 0,87%.

Töötutoetust taotlenud ameeriklaste arv vajus möödunud nädalal 201 000 inimeseni - tegemist on parima seisuga alates 1969. aasta novembrist. Selle kõrval pakkus kauplejatele rõõmu ka ettevõtete tegevuse hoogustumine: Föderaalreservi Philadelphia haru hinnangul hüppas firmade tootmisindeks septembris varasemalt 11,9 punktilt lausa 22,9 punktile.

Neljapäeva üks edukamaid sektoreid oli kahtlemata tehnoloogia, mis toibus paljuski eelmistel päevadel kogetud nõrkusest. Nõnda kallines näiteks Microsofti (+1,67%) aktsia, mis naasis oma teisipäevasele tasemele. Amazoni aktsia tõusu taga oli aga plaan asuda tugevamalt konkureerima jaekaubanduse valdkonnas, rajades tulevatel aastatel 3000 uut kassadeta poodi.

Peagi müügile tulevad uued iPhone'i mudelid ja Hiina oodatust leebem vastus Washingtoni kehtestatud 200 miljardi dollaristele tariifidele viisid Apple'i väärtpaberi hinna 0,76% ülespoole. Muuhulgas oli just triljoni dollari suuruse turuväärtusega Apple see, mis võimaldas Dow Jonesi ja S&P 500 indeksitel uusi tippe püüda.

Hetkel kuum