Lauri Teder • 28. september 2018
Jaga lugu:
New Yorgi börs  Foto: EPA / Justin Lane

Börs: september oli tagasihoidlik

Reedel ei liikunud USA aktsiaturud eelmisest päevast ega ka kuu algusest kuigi kaugele, sellal kui Itaalia turuga seonduvad hirmud nõrgestasid Euroopa indeksit.

Dow Jonesi tööstuskeskmine nihkus 0,07% ülespoole, 26 458 punktini. Tagasihoidlikuks jäi ka Nasdaq Composite, mis tõusis 0,05% ja peatus 8046 punkti tasemel. S&P 500 vajus õhkõrna miinusesse, kaotades reedel kõigest 2 punkti. Septembri kokkuvõttes tõusis S&P 0,7%, Nasdaq vajus pärast tehnoloogiasektori rekordilist augustikuist lendu aga 0,9% madalamale.

Reedel jätkas dollar hiljutisest intressimäärade kasvust tingitud tõusu. ICE dollariindeksi 0,09% suurenemisele andis hoogu ka Föderaalreservi juhi Jerome Powelli sõnavõtt Washingtonis, milles too ei pidanud majanduslanguse tekkimist ühe-kahe aasta jooksul kuigi tõenäoliseks.

Euroopa aktsiaindeks STOXX 600 kahanes reedel 0,83% (ja septembri kokkuvõttes 1,1%), reageerides Itaalia pangandussektori tugevale langusele. Neljapäeval kiitis Itaalia valitsus heaks eelarve, mille defitsiit ulatub 2,4% SKT-st. Puudujääk ei ületa küll Euroopa Liidu kehtestatud 3% piiri, ent süvendab ELi ning investorite kartusi, et populistlik valitsus ei kavatse riigi võlakoormat vajalikul määral vähendama asuda. Itaalia riigivõla ja SKT suhe on umbkaudu 130% ning jääb alla vaid Kreekale.

Itaalia kolm suurimat panka - Banco BPM (-9,43%), Intesa Sanpaolo (-8,44%) ja UniCredit (-6,73%) - olid Euroopa indeksi suurimate kaotajate seas. Euroinvestorite soov paigutada raha turvalisematesse varadesse aitas samuti kaasa dollari kallinemisele.

Jaga lugu:
Hetkel kuum