• Hiina keskpanga peahooneFoto: Reuters/Scanpix
  Jaga lugu:

  Hiina keskpank plaanib majandusele süsti

  Kuivõrd nädalavahetusel tulnud uuringutulemused annavad aimu sellest, et Hiina majandus on toppama jäänud, tahab riigi keskpank anda majandusele hoogu juurde.

  „Me ootasime teatud aeglustumist, ent see on olnud siiski suurem kui ootasime,“ ütles Continuum Economicsi peaökonomist Jeff Ng, vahendab CNBC.
  Nädalavahetusel välja antud mitteametliku uuringu tulemustest selgus, et Hiina tööstus on pärast 15 järjestikust kasvukvartalit hoo maha võtnud. Eksporditellimuste arv on kukkumas viimase kahe aasta kiireimas tempos.
  Ametlikud uuringud toetavad samuti majanduse jahtumist. Septembris kukkus Hiina tootmisindeks 50,8 punktini. Augusti näitaja oli 51,3 punkti. Tulemus alla 50 punkti näitab kahanemist, üle selle aga kasvamist. Hiina tootmisindeks on üle 50 punkti taseme püsinud 26 kuud jutti.
  Ng pakub välja, et seesuguste näitajate taustal võib Hiina keskpank vastu võtta otsuse kärpida pankade kohustuslikku reservimäära. See aitaks suurendada likviidsust ning toetada kasvu.
  Lisaks reservimäärade muutmisele on Hiina keskpangal veel teisigi vahendeid, millega majandust reguleerida. Tuntumateks näideteks võiksid olla intressimäärad, aga ka rediskonteerimine, mis tähendab, et Hiina keskpank ostab kommertspankadelt üle laene, andes seeläbi neile juurde likviidsust.
  Kuigi kaubandussõjal on negatiivne mõju Hiina majandusnäitajatele, on näiteks teenuste sektori kasv nõnda hea, et aitab nii-öelda tasandada USA kehtestatud tariifide mõju. Seega ei maksa Ng sõnul ka karta, et Hiina majandus väga valusa vopsu saaks.
  Hiina valitsus on ametlikult välja öelnud, et tänavu peaks riigi majanduskasv jääma 6,5% juurde.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: Tartu Kivisild ei ole muumia
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Keskpanga kohtumine pani turud langema
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Jaan Kalmus: 35 aastat kroonikuna kaamera taga
Kuu aja pärast peab 35 aasta tegutsemisjuubelit Eesti vanim erafirma, Tartus video- ja heliteenust pakkuv OÜ Audio-Video. Uue aasta algul vahetus firmas juhataja: ettevõtte üks asutajaid Jaan Kalmus seenior andis juhtohjad üle Jaan Kalmus juuniorile. Intervjuus Äripäevale ütles Jaan Kalmus seenior, et vastu aitasid pidada usk, lootus, loll järjekindlus ja armastus oma töö vastu, kirjutab neljapäeval, 26.01 Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Kuu aja pärast peab 35 aasta tegutsemisjuubelit Eesti vanim erafirma, Tartus video- ja heliteenust pakkuv OÜ Audio-Video. Uue aasta algul vahetus firmas juhataja: ettevõtte üks asutajaid Jaan Kalmus seenior andis juhtohjad üle Jaan Kalmus juuniorile. Intervjuus Äripäevale ütles Jaan Kalmus seenior, et vastu aitasid pidada usk, lootus, loll järjekindlus ja armastus oma töö vastu, kirjutab neljapäeval, 26.01 Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Juubel: 80aastased Eesti ettevõtjad, kes on jätkuvalt sadulas
Ettevõtlikud ja ärivaistuga inimesed löövad läbi alati. Et aga karmis ärimaailmas enam kui 30 aastat firmat edukalt majandada, peab jätkuma visadust ja muidugi peab tegevus olema meelepärane, kirjutab Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Ettevõtlikud ja ärivaistuga inimesed löövad läbi alati. Et aga karmis ärimaailmas enam kui 30 aastat firmat edukalt majandada, peab jätkuma visadust ja muidugi peab tegevus olema meelepärane, kirjutab Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.