Pille Ivask • 1. oktoober 2018
Jaga lugu:
Hiina keskpanga peahoone  Foto: Reuters/Scanpix

Hiina keskpank plaanib majandusele süsti

Kuivõrd nädalavahetusel tulnud uuringutulemused annavad aimu sellest, et Hiina majandus on toppama jäänud, tahab riigi keskpank anda majandusele hoogu juurde.

„Me ootasime teatud aeglustumist, ent see on olnud siiski suurem kui ootasime,“ ütles Continuum Economicsi peaökonomist Jeff Ng, vahendab CNBC.

Nädalavahetusel välja antud mitteametliku uuringu tulemustest selgus, et Hiina tööstus on pärast 15 järjestikust kasvukvartalit hoo maha võtnud. Eksporditellimuste arv on kukkumas viimase kahe aasta kiireimas tempos.

Ametlikud uuringud toetavad samuti majanduse jahtumist. Septembris kukkus Hiina tootmisindeks 50,8 punktini. Augusti näitaja oli 51,3 punkti. Tulemus alla 50 punkti näitab kahanemist, üle selle aga kasvamist. Hiina tootmisindeks on üle 50 punkti taseme püsinud 26 kuud jutti.

Ng pakub välja, et seesuguste näitajate taustal võib Hiina keskpank vastu võtta otsuse kärpida pankade kohustuslikku reservimäära. See aitaks suurendada likviidsust ning toetada kasvu.

Lisaks reservimäärade muutmisele on Hiina keskpangal veel teisigi vahendeid, millega majandust reguleerida. Tuntumateks näideteks võiksid olla intressimäärad, aga ka rediskonteerimine, mis tähendab, et Hiina keskpank ostab kommertspankadelt üle laene, andes seeläbi neile juurde likviidsust.

Kuigi kaubandussõjal on negatiivne mõju Hiina majandusnäitajatele, on näiteks teenuste sektori kasv nõnda hea, et aitab nii-öelda tasandada USA kehtestatud tariifide mõju. Seega ei maksa Ng sõnul ka karta, et Hiina majandus väga valusa vopsu saaks.

Hiina valitsus on ametlikult välja öelnud, et tänavu peaks riigi majanduskasv jääma 6,5% juurde.

Jaga lugu:
Hetkel kuum