Äripäev • 4. oktoober 2018 kell 9:13

Bloombergi triljoni-uudis kukutas pankade aktsiaid

Eile Bloombergis ilmunud triljoni dollari uudis pani teiste seas langema ka Nordea aktsia,  Foto: Reuters/Scanpix

Kuigi Eesti Pank lükkas eile Bloombergis ilmunud uudise triljoni dollari väärtuses mitteresidentide maksete kohta ümber, pani see Rootsi pankade aktsiad siiski langema.

Eile pärast uudise edastamist kukkusid SEB ja Swedbanki aktsiad vastavalt 3,3% ja 5,8%. Nordea aktsia kukkus 2,9% ning rahapesuskandaali sattunud Danske Banki aktsia 1,5%. Danske Bank on kaotanud sealjuures alates märtsikuust kolmandiku oma väärtusest.

Täna on Swedbanki aktsia alustanud punases, olles kukkunud 1,3%, 203,2 Rootsi kroonini. SEB on aga avanenud rohelises, püsides eilse sulgumishinnaga võrreldes sisuliselt muutumatu. Nordea aktsia alustas päeva miinuses ja on praegu Stockholmi börsil 1,3% punases. Danske aktsia jätkab langustrendi ning on täna kukkunud 3,13%, 161 Taani kroonini.

Eile kirjutas Bloomberg, et Eestis tegutsevatest pankadest käis vahemikus 2008.–2015. aastani läbi 900 miljardit eurot ehk enam kui triljon dollarit mitteresidentide raha. Sellest 400 miljardit moodustasid dollaritehingud ehk tarvilik oli korrespondentpankade teenus.

Eesti Pank on need numbrid hiljem ümber lükanud. Eesti Panga teatel on Bloombergi artiklis mainitud 900 miljardi euro puhul tegelikult tegu laekunud ja makstud piiriüleste maksete koondmahuga ning see sisaldab Eesti ettevõtete importi ja eksporti ning tavapäraseid finantstehinguid nagu väärtpaberite ostud.

Hetkel kuum