Ken Rohelaan • 24. detsember 2018 kell 5:12

OPEC valmistub juba nafta tootmise kärpeid suurendama

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni OPEC kokku lepitud kuue kuu pikkune naftakärbe ei ole veel alanud, kui tootmise suuremad vähendajad on tõotanud kärpeid juba pikendada või süvendada, vahendab Bloomberg.

Kui alles detsembri alguses leppis OPEC koos teiste riikidega kokku kärpekava kuueks kuuks, siis nüüd ollakse valmis juba suuremaks kokkuhoiuks. Fotol Venemaa energiaminister Alexander Novak (vasakult), Saudi Araabia naftaminister Khalid al-Falih ning OPECi president ja Araabia Ühendemiraatide energiaminister Suhail Mohammed Al Mazrouei 7. detsembril Viinis OPECi ja teiste naftatootjate tippkohtumisel.  Foto: EPA

OPECi liikmete Iraagi, Kuveidi ja Araabia Ühendemiraatide eestkostjad nõustusid Saudi Araabia ootusega, et organisatsioon koos Venemaa ja teiste naftatootjatega pikendab kokkulepet veel kuue kuu võrra. Kuigi Ühendemiraatide energiaminister Suhail Mohammed Al Mazrouei rõhutas, et 1,2 miljoni barreli suurune kärbe päevas vähendab varude kogumist, vihjas ta siiski, et lisakärpeid võidakse veel arutada.

7. septembril sõlmitud kokkuleppe järgi võtab OPEC enda kanda kärpeid mahus 800 000 barrelit ning OPECisse mitte kuuluvad, aga siiski naftaleppes osalevad riigid omakorda 400 000 barrelit päevas.

"Kavandatud kärpeid on hoolikalt uuritud, aga kui need ei tööta, siis on meil alati võimalus kutsuda kokku OPECi erakorraline kohtumine. Me oleme seda teinud ka varem," ütles nüüd Kuveidis toimunud pressikonverentsil Mazroui, kes on ühtlasi OPECi president. "Kui meil on vaja (kärpeid – toim) pikendada veel kuus kuud, siis me teeme seda. Kui on vaja veel rohkem, siis me saame seda alati arutada ja leida õige tasakaalu."

Eelmisel nädalal kukkus nafta hind enim seitsme päeva pikkuse perioodi jooksul alates 2016. aastast seoses muredega nõrgenevast majanduskasvust ja sellest, et Ameerika Ühendriikide varude suurenemine võib viia järgmisel aastal nafta ülejäägini, mis kummutaks OPECi püüdlused turgu stabiliseerida. Hind langes vaatamata sellele, et OPEC koos partneritega üllatas 7. detsembril kauplejaid tootmiskärbete mahuga.

Nafta futuurid langesid üle-eelmisel nädalal New Yorgis 11 protsenti – see on suurim kukkumine alates 2016. aasta jaanuarist.

Brenti toornafta kauples allpool 54 dollarit barrelist, mis on madalaim hind alates 2017. aasta septembrist.

Kuveidis toimunud pressikonverentsil kordasid Iraagi, Araabia Ühendemiraatide ja Alžeeria energiaministrid vaheldumisi, et OPEC viib ellu plaani vähendada tootmist 800 000 barreli võrra päevas ja jätkab koostööd teiste tootjatega, et tasakaalustada pakkumist ja nõudlust.

Mazrouei sõnul võivad OPECi kärped olla suuremad kui kokkuleppes kavandatud, mõnede liikmesriikide tootmistõrgete ja planeeritud hooldustööde tõttu. Näiteks Liibüas, Nigeerias, Iraanis ja Venezuelas on viimastel aastatel tootmist takistanud konfliktid, sanktsioonid ja vananevad naftaväljad.

Saudi Araabia on võtnud juhtohjad, et vähendada tootmist kokkulepitust rohkem. Maailma suurim nafta eksportija kavatseb jaanuaris toota 10,2 miljonit barrelit päevas vaatamata sellele, et OPECi ja partnerite vahel sõlmitud kokkulepe näeb ette 10,3 miljoni barreli suurust mahtu.

Hetkel kuum