Lauri Teder • 24. aprill 2019 kell 21:52

Börs: indeksid taganesid tipust

New Yorgi börs (NYSE)  Foto: Reuters/Scanpix

Kolmapäeval taandusid USA aktsiaindeksid pisut oma eelmise päeva rekorditest, kuna värsked kvartaliaruanded pakkusid sedapuhku vastandlikke signaale.

Dow Jonesi indeks vajus 0,22% madalamale, 26 597 punktini. Nasdaq Composite langes 0,23%, 8102 punktini. S&P 500 kukkus 0,22%, 2927 punkti tasemeni. Nii S&P kui Nasdaq püstitasid teisipäeval uue rekordi, kerkides 2933 ja 8120 punkti tasemeni.

Oluline börsinäitaja, mis suutis rühki ka kolmapäeval jätkata, oli väiksema turuväärtusega firmade koondindeks Russell 2000, mis tõusis 0,19%, liginedes oma tänavusele tipule. Indeksi tõus annab aimu, et investorite hirm USA majanduse võimaliku jahtumise ees on hakanud hääbuma.

Seekordse kauplemispäeva lõpu seisuga oli avalikustatud 129 S&P 500 ettevõtte esimese kvartali kasuminumbrid - 78% neist ületasid Wall Streeti ootusi. Analüütikafirma Refinitiv hinnangu järgi langesid indeksi liikmete kasuminumbrid esimeses kvartalis aasta varasema ajaga võrreldes 1,1%. Tegemist oleks esimese kahanemisega alates 2016. aastast, kuid samas võib seisu pidada hulga paremaks kui aprilli alguses, mil ennustati 2,3% vähenemist.

S&P 500 sektoritest jäi kolmapäeval kaotajaks energeetika, mille näitaja (^GSPE) langes 1,85%, seda peamiselt nafta odavnemise tõttu: USA musta kulla segu WTI hind vähenes 0,6% ehk 0,4 dollari võrra ning naasis 65,8 dollari lähedale. Sektori vaatlejate hulgas tekitas elevust aga naftafirma Occidental Petroleum (-0,58%), mis tegi 57 miljardi dollarise ostupakkumise samuti Texases tegutsevale konkurendile Anadarko Petroleum. Uudis viis Anadarko aktsia küll 11,58% kõrgemale, kuid mõjus kehvasti rahvusvahelisele naftakompaniile Chevron (-3,07%), kuna see oli teinud Anadarkole varem 33 miljardi dollari suuruse pakkumise.

Tehnoloogiaaktsiatest nautis tähelepanu veebikauplus eBay (+5,05%), sest teisipäeval pärast börsikella avaldatud kvartalitulemuste järgi kasvas mullu sama perioodiga võrreldes nii ettevõtte tulu kui platvormi aktiivsete kasutajate arv. EBay käive oli 2,64 miljardit dollarit - 2% rohkem kui aasta varem - ning ostjate arv eBay keskkonnas suurenes 4%, 180 miljonini. Juhtkonna hinnangul jääb firma aktsiakasum tänavu vahemikku 1,94-2,04 dollarit.

Samal ajal tõmbas S&P 500 indeksit aga allapoole telekomihiid AT&T (-4,08%), mille tulu ja klientide arv ei vastanud Wall Streeti prognoosidele. Odavnes ka ehitusmasinate tootja Caterpillar (-3,03%), sest firma suutis 13,47 miljardi dollari suuruse käibe ja 2,94-dollarise aktsiakasumiga küll hüpata üle analüütikute ootustest, ent hoiatas, et võib Hiinas kaotada kaotada tüki turuosast.

Hetkel kuum