Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Puhas vesi = maitsvam söök ja jook
Keskmise veetarbimisvajadusega toidukoha kööki sobib Aquaphori pöördosmoosisüsteem Aquaphor APRO-M-300.
Igaüks teab, et maitsvate roogade ja jookide valmistamiseks on puhas vesi väga tähtis. Veelgi enam – mitte lihtsalt puhas vesi, vaid puhastatud vesi. Miks peaks vett üldse puhastama?
AquaphorAquaphor – veefiltrite suurtootja ja Eesti Toidumessi ametlik puhta vee partner nii restoranidele kui ka külastajatele.
Aquaphor on rahvusvaheline suurettevõte, mis toodab veefiltreid ja veepuhastussüsteeme. Eestis asuvad Aquaphori tehased Sillamäel ja Narvas. Ettevõttel on ka oma teadusarenduskeskus ja üks kaasaegsematest keemia-laboritest Euroopas. Aquaphori edasimüüjad leiate Tallinnast, Tartust, Jõhvist, Sillamäelt ja Narvast.
Loe ja vaata lisaks: www.aquaphor.ee
Eestis on joogivesi enamasti kare. Vee karedust põhjustavad vees lahustunud kaltsiumi ja magneesiumi soolad. Kõige tuntum kareda vee tõttu tekkiv probleem on katlakivi: see ladestub veekeetjate küttekehadele ning nõudepesumasinate, auruahjude ja kohvimasinate düüsidele. Katlakivi eemaldamiseks tuleb köögimasinaid regulaarselt puhastada ning paratamatult võivad need selle tõttu aeg-ajalt ka remonti vajada. Seega oleks kasulikum katlakivi tekkimist vältida, mitte tagajärgedega tegeleda.
Veepuhastussüsteemide Mercedes
Vee puhastamiseks kasutatakse mitmesuguseid meetodeid. Üks efektiivsemaid neist on pöördosmoostehnoloogial põhinev veepuhastussüsteem – vesi läbib pärast mitmeastmelist eelfiltreerimist spetsiaalse membraani, mis eraldab veest peaaegu täielikult (kuni 99,8%) seal lahustunud mineraalid, soolad jm saasteained. Paraku on sellised seadmed seni kallid olnud ning seetõttu kättesaadavad vaid käputäiele ettevõtetele, sh tipprestoranide köökidele.
Kuid olukord on muutunud – Eesti turul on nüüd konkurentsivõimeliste hindadega ja kõrgekvaliteedilised Aquaphori olmevee puhastussüsteemid.
Aquaphori Narva tehases toodetakse kõige moodsama tehnoloogia ja know-how abil väljatöötatud pöördosmoosimeetodil toimivaid veepuhastusseadmeid. Tänu masstootmise efektiivsusele ja kohapealsele tootmisele saab Aquaphor pakkuda süsteeme, mille hind on imporditud seadmetest oluliselt taskukohasem. Tippklassi kuuluvat APRO veepuhastusseadet saab võrrelda automaailma Mercedesega.
Oluline on ka see, et saame pakkuda terviklahendust. Selle asemel, et soetada iga nõudepesumasina, kohviaparaadi või mõne muu masina jaoks eraldi veepuhastuslahendus, saab APRO süsteemiga lahendada terviklikult kõigi köögimasinate puhastatud veega varustamine. Tootmine siinsamas Narvas tähendab muu hulgas ka seda, et kõik tooted on laos olemas ning tarneid ei pea nädalate kaupa ootama.
Aquaphori tootevalikust leiab väga erineva võimsusega, üliökonoomseid tööstuslikke pöördosmoosisüsteeme, mis puhastavad tunnis 125 kuni 20 000 liitrit vett. Seega leiab sobiva nii väikeköök kui ka väga suur tööstustarbija.
Mis kasu saab pöördosmoosimeetodil vee puhastamisest?
Puhtama veega valmivad maitsvamad road ja joogid ning hoiate kulusid kokku ka masinate hoolduselt. Pikemalt seletades tähendab see järgmist:Kokkuhoid kemikaalide pealt. Kuna pöördosmoosimeetodil puhastatud vesi on pehme, kulub näiteks pesuainet vähem. Samuti ei pea te enam kasutama katlakivieemaldajat. Vähem kemikaale tähendab ka suuremat keskkonnasäästu.Katlakivist puhta köögitehnikaga võite saavutada kuni 15-protsendilise energiasäästu, mis kulub vee soojendamisele.Tehnika ei lähe ladestunud katlakivi tõttu katki. Mõelge, mis juhtub, kui teil tipptunnil läheb katki kohviaparaat või auruahi!Terviklahendus. Ühe seadmega saab lahendada mitu erinevat veeprobleemi.Toit ja joogid. Kohv ja tee on maitsvamad, sest vee kvaliteedil on kulinaarias väga oluline roll.Vee kvaliteet on stabiilne ning vesi saasteainetest puhas (raskmetallidest, orgaanilistest ühenditest, antibiootikumidest, klooriühenditest jne).
Aquaphor Eesti Toidumessi EPKK pääsukeselaval:Reedel kell 18.30: Aquaphori väikeste meistrite töötubaLaupäeval kell 18.30: Aquaphori puhta vee labor lastele
Ümmargune jää sulab joogi sees kandilisest oluliselt kauem, proovige kodus ise järele! - Lenar Lehtla
Kuidas teha kodus selget ja puhast jääd.
Lenar Lehtlajäämeister
Selleks on vaja isoleeritud anumat, mis oleks pealt avatud, näiteks temokast ilma kaaneta.
Täida termokast peaaegu ääreni, aga mitte nii palju, et vesi üle ääre külmuks. Kasuta kuuma vett, sellel on külma veega võrreldes vähem gaase sees. Ära pane kuuma vett sügavkülma, vaid lase sellel jahtuda, kuid sealjuures ära vala vett ka ühest anumast teise, sest see tekitab veele lisagaase.
Tavalises sügavkülmas võtab jää külmumine mitu päeva aega.
Võta termokast külmikust enne täielikku läbikülmumist välja, seda selleks, et saaksid ebapuhta vee eemaldada - mida puhtam vesi, seda puhtam jää!
Kui eemaldad termokasti külmikust, ära kohe jääd lõika, vaid ase tal seista ja karastuda. Jää on hetkel veel liiga habras temaga töötamiseks.Tarmo Kiudorvi ja Lenar Lehtla kokteili ja jäävideod:
www.suvekokteil.eeTippbaarmen Tarmo Kiudorv: “Puhas vesi on väga oluline ka jookide valmistamisel, sest vee kvaliteedist ja maitsest sõltub ka joogi tulemus. Minul on kodus kraanikausi alla paigaldatud veepuhastussüsteem ja olen vee kvaliteedi ja maitsega väga rahul, soovitan tõsiselt ja soojalt kõigile!"
Puhta vee kokteil ehk kodune limonaad
Autor Tarmo Kiudorvtippbaarmen
1 osa värskelt pressitudsidrunimahla1 osa meesiirupit (1 osa mett+1 osa kuuma puhast vett)8 osa puhast vett
Segage ja nautige kas jääga või ilma!