• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas tegi rekordi

  Mai ja juuni on olnud Äripäeva loodud investor Toomasele edukad. Toomase portfell tegi 23. juunil rekordi, tõustes 210 187 eurole.

  Äripäev alustas investor Toomase projektiga 2002. aasta alguses, kui andis Äripäeva börsitoimetuse käsutusse miljon krooni (63 908 eurot) eesmärgiga seda pikaajaliselt edukalt investeerida.
  Investor Toomas kaalub praegu investeerimist kaitsetööstusesse. Ta valis välja kuus potentsiaalset ettevõtet, millest ühe aktsiaid plaanib Toomas suvel osta.
  Selle aasta mais oli Toomase investeerimisportfelli tootlus 1,6% ja juunis 0,6%, aastaga on portfell kasvanud 7,7%. Mais rebis teistest ette Norra lõhekasvataja Leroy Seafoodsi aktsia. Ka Jaapani fond käitus dollarites kenasti ja Microsofti aktsia tõusis ligi 2%.
  Portfellis täitsid telliskivi rolli Briti luksuskaupade tootja Burberry, mille aktsia langes 5%, ja Olympic EG, mis vajus 3,1%. Mais esines tugevalt Apple’i aktsia, mis tõusis 7,3%. Vähemalt 3% tõusid kuu ajaga ka Jaapani fond, Olympic EG ja Burberry.
  Dividendid
  Mai ja juuni tõid kontole hulgaliselt dividende. Kui USAs noteeritud ettevõtete puhul on tavaline dividendide maksmine kord kvartalis, siis Euroopas on levinud kord aastas makstavad dividendid, mille tipphooaeg langes maile-juunile.
  Otsa tegi lahti ABB, kus laekus dividendina 1816,50 Rootsi krooni. Järgmisel päeval laekus Olympic EG 500eurone dividend. Apple’ilt tuli tulumaksu kinnipidamise järel 69,09 dollarit. Apranga kosutas taas kontot littides dividendiga, mida maksude järel sai 2550 litti.
  Litiprobleem peaks lahenema uuel aastal, kui Leedu võtab eeldatavasti käibele euro. Praegu ei saa litte konverteerimata isegi reinvesteerida Leedu rõivakaupmehe Apranga aktsiasse, sest Vilniuse börsil toimuvad tehingud eurodes.
  Juunis maksis Leroy Seafoods tulumaksu kinnipidamise järel 5100 Norra krooni. Laekusid ka Southern Copperi ja Microsofti dividendid, vastavalt 40,40 ja 99,96 dollarit.
  Harukordne sündmus
  Portfellis toimus ka harukordne sündmus. Apple tükeldas aktsiad, mistõttu kontol olevale 30 aktsiale kanti lisaks 180 aktsiat. Kokku on neid nüüd 210. Teoreetiliselt peaks see suurendama aktsia atraktiivsust, sest muutus ostjatele taskukohasemaks. Kuna USA turul kauplevad väikeinvestoritest enam omavahel rohkem arvutid, on efekt küsitav.
  Sihikul kaitsetööstus
  Toomas arendas edasi kaitsetööstuse aktsiasse investeerimise ideed, kuid lõpliku otsust, kas osta või mitte, veel ei langetanud. Aasias on Hiina sõjaline võimekus kasvamas, mis on teinud murelikuks Aasia riigid. Hiina demonstreerib vaieldavate merevalduste pärast juba tükk aega oma laevastikku ja lennuväge Jaapanile, kuid ka tervele reale Kagu-Aasia riikidele.
  Venemaa on näidanud, et Euroopas muudetakse riigipiire sõjaliste meetmetega. See võib panna Ida-Euroopa maid sõjalisi kulutusi suurendama ja võib võtta maha Lääne-Euroopa sõjaliste kulutuste vähendamise kihku. USAs kärbitakse veel tänavu sõjalisi kulutusi eelarvepuudujäägi vähendamiseks.
  Toomas analüüsis viit USA kaitsetööstusettevõtet ja ka Rootsi Saabi. Viimane kukkus kohe investeerimisvalikust välja, sest aktsia on kallis (P/E 33). Ettevõtte I kvartali tulemus oli nõrk ja Šveitsist kaotati suur tellimus. Ka Boeingu aktsia on suhteliselt kallis (P/E 22). Selle aktsia vastu räägib investeerimisideena see, et suur osa tulemustest tuleb reisilennukite tootmisest.
  Sõelale jäi viis firmat
  Sõelale jäid Northrop Grumann, Raytheon, Lockheed Martin ja General Dynamics. Nende aktsiate P/E oli vahemikus 13,4–16,6 ja dividenditootlus 2,1–3,2%. Kõige positiivsema mulje jättis Toomasele Raytheon, kus tõusuruumi analüütikute hinnasihini oli 7,3%. Selle aktsia dividenditootlus oli 2,5% ja P/E 15. Ettevõttel oli küll esimene kvartal nõrk ning kompaniis käib restruktureerimine.
  Teise poolaasta suhtes on juhtkond aga optimistlik. Ettevõtte eesmärk on teenida 2014. aastal 22,5–23 miljardi dollarilise käibe juures 5,76–5,91 dollarit aktsia kohta. Jätkuvate tegevuste kohta on kasumiprognoos suurem (6,74–6,89 dollarit aktsia kohta). Selle aasta dividendi tõsteti 10% võrra, 2,42 dollarile.
  Toomas kaalub Raytheoni aktsiatesse investeerimist. Idee vastu räägib see, et USAs on rahva seas väga tugevad sõjaliste kulutuste vastased meeleolud. Ettevõte on küllaltki sõltuv USA valitsuse tellimustest, kuid Aasia geopoliitiline olukord võib tuua sealt rohkem tellimusi.
  Atraktiivsed ka biotehnoloogia ja arenevate turugde valuutad
  Samuti on Toomas kaalunud hiljuti peksupoisi staatuses olnud biotehnoloogiaettevõtete aktsiatesse investeerimist ja ka panustamist arenevate turgude valuutadesse. Arenevate turgude valuutasid saab Swedbankis kontole osta, kuid nendes vääringutes ei saa vähemalt intressitabeli põhjal hoiuseid teha. Arvelduskontol valuutat hoides intressi aga ei maksta. Ka saab internetipanga vahendusel osta-müüa valuutadega seotud börsil kaubeldavaid fondiosakuid, kuid valdavalt on need seotud arenenud maade valuutadega. Aeg-ajalt pakutakse ka arenevate turgude valuutadega seotud  investeerimishoiuseid.
  Investor Toomase parim investeering on Microsoft
  (Investor Toomase portfellis olevate aktsiate hinna muutus soetamisest alates)
  Microsoft 95,2%Southern Copper 55,5%Apranga 39,2%ABB 36,6%Leroy Seafood 23%Apple 16,5%Burberry 16,4%Olympic EG15,6%Jaapani fond EWJ -1,5
  Investor Toomas eelistab istuda rahas
  (Investor Toomase portfelli koosseis)
  Raha 54%Apranga 7,5%Leroy Seafood 7,5% Microsoft 7,5% Ap ple 6,6% Ol ympic EG 4,5% Southern Copper 4,2% Burberry 3% ABB 2,8%Jaapani fond EWJ 2,3%
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.