investor Toomas • 23. oktoober 2015 kell 11:06

Investor Toomas: Microsoft tegi tuju heaks

Windowsi logo Microsofti poe aknal.  Foto: EPA

Eile hilisõhtul avalikustas Microsoft enda majandustulemused, mis olid oodatust paremad ja see tegi ka minu tuju heaks, sest aktsia hind reageeris tulemustele tõusuga.

Microsofti eelmise kvartali puhaskasum suurenes võrreldes möödunud aasta sama ajaga 4,54 miljardilt dollarilt 4,62 miljardi dollarini. Ettevõtte käive oli 21,66 miljardit dollarit. Tulemused ületasid analüütikute ootusi ja seetõttu tõusis aktsia järelturul 10 protsenti - tasemeni, mida polnud nähtud alates 2000. aasta märtsist.

Tegevjuhi Satya Nadella juhtimisega on Microsoft fookust üha rohkem suunanud tarkvara- ja pilveteenustele, kuna personaalarvutite turg on nõrk ja see tähendab väiksemat nõudlust Windowsi operatsioonisüsteemi järele. Ka eelmise kvartali tulemused polnud rõõmustavad, sest Windowsi müük langes 6 protsenti, personaalarvutite müük samal ajal 7,7 protsenti.

Suur katsumus praegune kvartal

Microsoft teatas, et möödunud kvartalis langes telefonide müük võrreldes eelmise aasta sama ajaga 54 protsenti. Tehnoloogiahiiglase sõnul peegeldasid möödunud kvartali tulemused „uuendatud strateegiat“, kuid minu hinnangul pole Microsofti ka varasemates kvartalites eriline mobiilimüügi edu saatnud. Suur test kõige uuemale operatsioonisüsteemile on praegune neljas kvartal, kuna poelettidele jõuavad Microsofti sülearvuti, Lumia telefonid ja uuenenud Surface Pro tahvelarvuti, mis kõik jooksevad Windows 10 operatsioonisüsteemil.

Mulle meeldib, et Microsoft otsib uusi kasvuallikaid ega ole jäänud vanadele loorberitele puhkama. Kui Microsoft oleks jäänud lootma ainult Windowsile, oleks ettevõte täna küllalt raskete valikute ees. Samas leian, et tehnoloogiahiiglane on mõnes sektoris ikkagi jäänud tagaajaja rolli. Näiteks tahvelarvutite ja mobiiltelefonidega. Mobiiliüksus on ju ostetud hoopis Nokialt ja ajal, mille selle käekäik hakkas alla käima. Microsoft pole ka praegu leidnud imevahendit, kuidas selle üksuse ebaedu ümber pöörata.

Kaalusin ka aktsiast loobumist

Suve alguses kaalusin Microsofti aktsiatest loobumist, aga oktoobris hakkasin selles kahtlema, sest üha rohkem investorite raha voolab suurtesse tehnoloogiafirmadesse. Kuigi analüütikute soovituste järgi tundusid Microsofti väljavaated head, mõtlesin, et ootan enne tegutsemist majandustulemused ära. Analüütikud hindavad heaks Microsofti finantsseisundit, mida kinnitavad kasvavad kasumimarginaalid, mõõdukas võlatase ning märkimisväärne omakapitali rentaablus. Ka äsja avaldatud tulemused näitasid, et Microsoftist on veel vara loobuda. 

Hetkel kuum