investor Toomas • 4. jaanuar 2017 kell 12:15

Investor Toomas: Euroopa turud vallutavad esikümmet

Tallinna börs kasvas detsembris Balti börsidest enim.  Foto: EPA

Kui varasematel kuudel on maailma börside esikümnes domineerinud Aafrika ja Ladina-Ameerika volatiilsed turud, siis detsembris suutis end tippu murda senisest rohkem Euroopa turgusid.

Nii leiab näiteks esikümnest Milano, Varssavi, Venemaa ja Saksamaa börsiindeksi. Itaalia börsiindeks FTSE MIB rallis möödunud aasta viimasel kuul koguni 12,49 protsenti, samas kui poolakate WIG 20 kerkis 10,84 ning venelaste RTS 10,83 protsendipunkti võrra. Sakslaste DAX mahtus esikümnesse eelviimasena ning seda 8,99protsendilise tõusuga.

Euroopa börside - eriti Itaalia börsi - kasvule aitas kaasa Itaalia valitsuse teade, et riik investeerib pangandussüsteemi päästmisesse 20 miljonit eurot. Samuti suurenes viimastel andmetel eurotsooni jooksevkonto ülejääk.

Läänemere ääres domineerivad Põhjamaad

Põhjamaid ja Baltikumi vaadates leiab esikolmekümne hulgast nii Taani, Soome kui Rootsi turu, kuid mitte ühtegi Baltimaad. Seejuures oli nimetatud turgudest kõige edukam Kopenhaageni börs, mis tõusis 6,71 protsenti ning sellele järgnesid Helsingi ja Stockholmi väärtpaberiturg vastavalt 5,62 ja 5,36protsendilise kasvuga.

Siiski on hea meel näha, et rekordkõrgel püsinud ning uusi tippe vallutanud Tallinna börs haaras vähemalt Baltikumis taas esikoha, seda 2,49protsendilise kasvu juures. Varasemal kuul Eesti, Läti ja Leedu võrdluses edukaim, kuid imetilluke Riia börs on aga kukkunud viimasele kohale, olles seejuures oma väärtusest kaotanud 1,19 protsenti. Languses oli ka Vilniuse börs, kahanedes 0,06 protsendi võrra.

Detsembris jõudis maailma börside esikümnesse mitu Euroopa turgu.  Foto: Äripäev

Siin kandis ainsana kasvanud meie koduturg jäi detsembris üle 100liikmelises Bloombergi edetabelis 56. kohale, Vilnius oli 79. ning Riia koguni 83. See on varasemate kuudega võrreldes kõigilt oluliselt nõrgem tulemus.

Mitu äärmuslikku kõikumist

Volatiilsuse püsimist maailma aktsiaturgudel näitab ehk kõige paremini see, et novembris 132,3 protsenti tõusnud ning edetabeli vallutanud Venetsueela kukkus detsembris täiesti põhja ehk viimasele kohale. Seejuures kaotas Venetsueela börsiindeks 12,06 protsenti oma väärtusest.

Mina leidsin juba möödunud kuul, et nii suur tõus ei saa Venetsueela puhul kaua kesta - see ajutine nähtus tulenes ju suuresti sellest, et investorid üritasid hüperinflatsiooni tingimustes oma raha börsile paigutada. Raha kaitsmine välismaistele turgudele investeerides pole riiklike piirangute tõttu Venetsueelas võimalik – ka see näitab, et sealse turu käekäik sõltub suuresti regulatsioonidest.

Pea sama palju, kuid vastassuunas, liikus aga Varssavi börsiindeks WIG 20, mis novembris paiknes viimase kümne alguses, kuid näitas aasta lõpus 10,84protsendilist kasvu, tõustes sellega edetabelis neljandale kohale. Kasvu põhjusi näevad Goldman Sachsi analüütikud selles, et Poola on suutnud end Hiinast ja USAst tulenevate poliitiliste šokkide eest hästi isoleerida ning hoogustunud on ka riigi sisetarbimine.

Jälgin huviga

Kuigi tugev kõikumine turgudel on järjest tavapärasem, jätkan ma endise hoolega maailma börsidel toimuva jälgimist. Eelkõige huvitab mind, kas ja mis ulatuses saavutatakse uusi tippe ning kuidas reageerivad turud uudistele. Loodan nii leida märke, kas ja millal on õige aeg hakata mõtlema oma kriisistrateegia väljakujundamise peale.

Hetkel kuum