H&Mist loobub isegi Rootsi kuningapere

H&Mi pood Pariisis.  Foto: Reuters/Scanpix
Äripäev • 15. juuli 2018 kell 6:17

Rõivakaubahiiu H&M paremad päevad paistavad möödas olevat, 70aastase ettevõtte aktsia on ainuüksi sel aastal kaotanud väärtusest 20 protsenti ja investorid kuni kuningapereni välja loobuvad sellest, kirjutab Helsingi Sanomat.

Kolme aastaga on Hennes & Mauritzi (H&M) aktsia väärtus kahanenud kahe kolmandiku võrra. Investorid pidid taas pettuma, kui H&M teise kvartali tulemused teatavaks tegi, käive püsis eelmise aasta tasemel, kasum kahanes.

Viimastel kuudel on suured aktsiaomanikud H&Mi aktsiat müünud. Nii loobus kunagi suurimate omanike seas olnud pensionifond Alecta suurest osast aktsiatest, müüjate seas on ka Nordea pank ja mitmed Rootsi fondid, kirjutas majandusleht Dagens Industri.

Müüjatega on liitunud ka Rootsi kuningapere rahaasju haldav Gallierafonden, kes müüs kevadel 24 000 aktsiat ligikaudu 330 000 euro eest. Sellest kõnelenud Rootsi raadio teada ostis kuningapere asemele Handelsbankeni aktsiaid.

Kuningapere investeerimisfirmal Gluonen see-eest jäi alles väike kogus H&Mi aktsiaid, Dagens Industri andmetel 5000 aktsiat, vahendas Helsingin Sanomat.

Avalikkuses on olnud tihti juttu kuningapere soojast suhtumisest H&Mi. Keti rõivaid on kandnud eriti kroonprintsess Victoria, keda peetakse ka keti tegevjuhi Karl-Johan Perssoni sõbraks.

H&Mi nõukogu esimees ja suuromanik Stefan Persson on aga kevadel ja suvel aktsiaid juurde ostnud. Stefan Persson on tegevjuhi Karl-Johan Perssoni isa.

Aprillis ostis ta juurde 6 miljonit aktsiat ligi 80 miljoni euro eest, suvekuudel ostis ta aktsiaid juurde veel 107 miljoni euro eest.

Svenska Dagladeti andmetel oli Perssoni perel juulikuise ostu järel 45,4 protsenti H&Mi aktsiatest ja 73,5 protsenti häältest

Kuulujutud, et Perssoni pere tahab aktsiad kokku osta, et siis ettevõte börsilt ära viia, on nad alusetuks kuulutanud. Ettevõtte rajas Stefan Perssoni isa Erling Persson 1947. aastal. H&M läks börsile 1974. aastal.

Hetkel kuum