Artikkel
  • Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    J.I.T. AS: hea ettevõtja tunnus on julgus oma ideid ellu viia

    Juba üle 25 aasta on Viljandi külje all valmistatud reoveepuhastite seadmeid ja projekteeritud tehnoloogilisi lahendusi nende baasil. Kuigi viimased paar aastat pole ettevõtte jaoks olnud mitmete tagasilöökide tõttu kõige edukamad, vaadatakse tulevikku optimistlikult.

    Kogemusi on J.I.T. inseneridel reoveekäitlusseadmete ja -tehnoloogiate alal aastast 1986, mil Viiratsis tegutses suur Gagarini-nimeline sovhoostehnikum, mis kasvatas 10–15% Eesti sigadest. "Gagarinit teadsid toona kõik üle Nõukogude Liidu ning meie saime sel aupaistel nii mõnigi kord tootmisele vajalikku väljaspool järjekorda ehk nii-öelda vastastikuse abistamise korras. Kui aga 25 aastat tagasi põllumajandusreform aset leidis, otsustasime kolme mehega teha oma ettevõtte ja hakata pakkuma puhastusseadmeid teistele hädasolijatele Eestis ja kaugemalgi. Pakkusime sel turul tegijatele konkurentsi,” meenutab J.I.T. ASi juhataja Ivo Niglas.
    25. tegevusaastat tähistav Viljandimaa reoveekäitlusseadmete tootmisele ja paigaldamisele spetsialiseerunud firma J.I.T. AS rekontrueeris Rootsis Rockhammari paberitööstuse reoveepuhastusjaama. Foto: J.I.T. AS

    Algus oli segane nii seaduste poolest kui ka finantsilise osa pealt. Suurmajandi ajal loodud sidemed firmade ja isikutega olid uues olukorras toeks ja mitmed projektid saidki kohe alguse Eestis, hiljem aja jooksul kaugemalgi.

    Ivo Niglas
    J.I.T. ASi juhataja
    "Olime noored ja julgesime riskida. Töötades oma firmas on väikeettevõtte omanikud ettevõtet vedavaks mootoriks ning julgus oma ideid esitleda ja ellu viia teebki igaühest ettevõtja. Aga selleks peab olema ka olema baas alusteadmiste ja kogemuste näol! Teinekord on ettevõttel väga andekaid töötajaid, kellele võiks pakkuda omanikeringi astumist, sest omanikuseisus vabastab inimeses peituva loovuse. Paljud aga ei taha kohustusi võtta, samas muidugi võimalikku omanikutulu tahaks küll.”

    Teinekord on ettevõttel väga andekaid töötajaid, kellele võiks pakkuda omanikeringi astumist, sest omanikuseisus vabastab inimeses peituva loovuse. Paljud aga ei taha kohustusi võtta, samas muidugi võimalikku omanikutulu tahaks küll.

    Ivo Niglas
    J.I.T. ASi juhataja
    Ivo Niglas nendib, et eraettevõttena jätkati sisuliselt sama tööd, mis suurmajandis olles. Algus oli segane nii seaduste poolest kui ka finantsilise osa pealt. Suurmajandi ajal loodud sidemed firmade ja isikutega olid uues olukorras toeks ja mitmed projektid saidki kohe alguse Eestis, hiljem aja jooksul kaugemalgi. Nii ollakse partner Celpateknik AB tellimusel tehtud ja tarnitud mitmeid seadmeid Rootsi, Ukrainasse, Leetu, Poola ja isegi Portugali.
    Hiljuti käisid J.I.T.-l külas külalised Peterburist, kes toodetavate seadmetega tutvudes avaldasid kohest valmidust koostööks. Tulevik näitab kus ja millal – Venemaa on ju nii lähedal, aga seal on loodushoiuga samad probleemid, nagu Eestis olid 20–25 aastat tagasi.

    Väikeettevõtte pidamine on nagu psühholoogiakursus

    Kui sovhooside aeg otsa sai, asutati Gagarini baasil J.I.T. praeguste omanike poolt esimesena firma, mis tegeles metallkonstruktsioonide tootmise ning bensiini ja diislikütuse jaemüügiga. 2015. aastal otsustasid omanikud ettevõtted siduda, lootes sellest uut hingamist. Teinekord võib selline sümbioos liitumise tagajärjel olla suurepärane, kuid seekord ei läinud nii hästi.
    Niglas möönab, et väikeettevõtte pidamine on nagu psühholoogiakursus – sellega peab tegelema iga päev ja ei saa kellaajaliselt ust kinni panna. Iga uus projekt on õppimise koht ja annab kogemusi edasises töös, väikeettevõtte töötajad on mitmekülgsete oskustega universaalid.
    Täna vaatab ettevõte aga lootusrikkalt tulevikku. "Eesti on väike ja kui ainult siin toimetada, on raske pinnal püsida, sest meiesuguseid firmasid on palju. Aastatega kogunenud kontaktid firmade ja nende spetsialistidega on oluline varandus meie tegevusalal. Paljud kontaktid said ju tegelikult alguse juba enne J.I.T. asutamist.”

    Innovatiivsus on enamat kui detailide kokku­panek

    Kuigi Eestis on aktiivselt hakanud kasvama idufirmade loomine, on Niglase sõnul kodumaine tööstus nigel. "Seda justkui polegi, sest oma toodet on keerukas välja mõelda. Aga detailide kokkupanek ei ole ju innovatsioon! Kõnepuldist kuuldub sageli teaduse vähest rahastamist, teaduspõhist ja teadusmahukat tootmist-toodet. Väikeettevõte on sobilik, aga tegelikult teadusele oma olemuselt hea partner.”
    Eesti soost insener Rudolf Woode, kes on muide sündinud Viljandis, leiutas reoveepuhastite tarvis õhustusseadme, mis on oma efektiivsuselt enamiku kasutuses olevatega vähemalt võrdne, aga sageli paremgi. J.I.T. on neid seadmeid Eestisse ja väljapoole kokku valmistanud ligi 200 ja seda alates aastast 1992.
    "Skype’i tuntakse, veel mäletatakse ka Eesti inseneri Walter Zappi spioonikaamerat Minox, aga Celpoxit teatakse palju vähem. Oleme vahelduva eduga riigihangetes osalemisel pakkunud Rudolf Woode geniaalset õhustusseadet Celpox, kuid veidi häirib, et otsustajad ei tea seadme lihtsat tööprintsiipi ja minimaalseid hoolduskulusid. Siiski oleme saanud koostöös ehitusfirmade nagu Nordecon, Merko, RTV ja TREV-2 oma mitmeid uuendusi realiseerida.”

    TASUB TEADA!

    * Eesti soost insener Rudolf Woode, kes on sündinud Viljandis, leiutas reoveepuhastite tarvis õhustusseadme, mis on oma efektiivsuselt enamiku kasutuses olevatega vähemalt võrdne, aga sageli paremgi. J.I.T. on neid seadmeid Eestisse ja väljapoole kokku valmistanud ligi 200 ja seda alates aastast 1992.

    * 1994. aastal loodud AS J.I.T. omab reoveekäitlusseadmete ja -tehnoloogiate valdkonnas kogemusi juba alates 1986. aastast. Ettevõte pakub terviklahendusi olme- ja tootmisreovee käitlemiseks ning seda nii uute puhastite rajamiseks kui ka olemasolevate rekonstrueerimiseks.

    www.jit.ee

    MÕNED NÄITED TEHTUD TÖÖDEST

    * Tallinn Vesi ASi reoveepuhastusjaama mudatöötlussõlme rekonstrueerimine;

    * Tartu Linna reoveepuhastusjaama bioloogilise aktiivmudapuhasti rekonstrueerimine;

    * Pärnu Linna reoveepuhasti rekonstrueerimine;

    * Keila Linna rõhutõstejaama rekonstrueerimine;

    * Duvbackeni (Rootsi) reoveepuhastusjaama rekonstrueerimine;

    * Rockhammari paberitööstuse (Rootsi) reoveepuhastusjaama rekonstrueerimine;

    * Priportovo linna reoveepuhastusjaam (Ukraina) rekonstrueerimine;

    * Illitsevski linna reoveepuhastusjaam (Ukraina) rekonstrueerimine;

    * Bar linna (Ukraina) reoveepuhastusjaama rekonstrueerimine;

    * Ukrainka linna (Ukraina) reoveepuhastusjaama tehnoloogia;

    * Pervomaiski (Venemaa) linna reoveepuhastusjaama tehnoloogia;

    * Viljandi linna reoveepuhastusjaama rekonstrueerimine;

    * Põltsamaa valla purgimissõlme rajamine;

    * AS E-Piim piimatööstuse flotatsioonisõlme rekonstrueerimine;

    * Rakvere linna jäätmekäitlusjaama komposteerimisseadmete hange;

    * Kambja asula Reoveepuhastusjaama rekonstrueerimine;

    * OÜ Estover Juustutööstus, Kaarlijärve reoveepuhastusjaama rekonstrueerimine;

    * Haljala asula AS Viru Õlu reoveepuhastusjaama rajamine;

    * Ääsmäe asula reoveepuhastusjaama rekonstrueerimine;

    * Vändra asula reoveepuhastusjaama rekonstrueerimine;

    * Kohila asula reoveepuhastusjaama rajamine;

    * Loksa linna reoveepuhastusjaama rekonstrueerimine jne

  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Airobot teatas ajaloolisest kasumist
Sisekliimatehnoloogiatele ja tootmisele spetsialiseeruv Airobot Technologies lõpetas esimest korda aasta kasumiga.
Sisekliimatehnoloogiatele ja tootmisele spetsialiseeruv Airobot Technologies lõpetas esimest korda aasta kasumiga.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Bolti president: ametnikele valmis eelnõude saatmine on normaalne Bolt pelgab ärimudeli suurt muutust
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Raskustes Saksamaa ärikliima paraneb
Saksamaa ettevõtete sentiment on muutunud helgemaks, näidates kolmandat kuud järjest suurenenud kindlustunnet.
Saksamaa ettevõtete sentiment on muutunud helgemaks, näidates kolmandat kuud järjest suurenenud kindlustunnet.