Kaupleja Alex • 21. juuni 2018 kell 14:30

Kaupleja Alex: poliitika võtab kauplemise tuju ära

Angela Merkel ja Donald Trump  Foto: EPA

Nii, nüüd siis vastab EL Donald Trumpi kehtestatud kaitsetollidele oma tollidega. Ja uute kaubanduspiirangute kuhjumine jätkub ka USA ja Hiina vahel.

Mitte et ma ei leiaks, et Oranži Doni sammudele ei peaks omapoolsete sammudega vastama. Muidugi peab. Lihtsalt teeb kurvaks, et sellised uudised tähendavad maailma kaubandust ja äri pidurdavate tollibarjääride ja protektsionismi naasmist.

Kaupleja Alexi kontoseis

Hetkesaldo (suletud tehingute summa kontol): 9649 EUR

Kapital (avatud tehingute kasum/kahjum kontol): 9828 EUR

Reaalajas ülevaate Alexi kauplemiskontost ja viimastest tehingutest leiab SIIT.

Taandareng muudab morniks

Ma ei mõtle, et asi läheks tagasi feodalismi, kus iga riik nokitses omaette nurgas midagi ehitada, laskmata üldjoontes ühtki võõramaist kaupa turule, ega pääsenud ka ise oma kaubaga ühegi teise riigi turule. Aga juba selles suunas minek on taandareng ja see teeb mind kauplejana väga nukraks.

Kui nii edasi läheb, on tuleviku Eestis elavad kauplejad määratud kauplema vaid Arco Vara ja Tallinkiga.

USA naftatootjad suurendasid aastaga oma eksporti Hiinasse 2 miljonilt barrelilt kuus 14 miljonile barrelile: seitsmekordne kasv! Oranži Doni, nagu mina teda kutsun, tempude peale kehtestatud Hiina kaitsetollid toovad selle aasta lõpuks aga kaasa seitsmekordse languse. Hästi tehtud, Don, ütlen irooniliselt.

Vastulöök ei jää tulemata

Ilmselt lööb ka Euroliit USAd vastu sinna, kus see valu teeb, ehk kõigepealt nafta, metallide ja tööstuskaupade pihta. Kusjuures ka ise kakluses kannatada saades, sest USA naftast jäänud augu Euroopa turul täidab me teame ju küll, kes – see, kellest me energeetikas juba praegu ülearu palju sõltume.

Hoogu koguv protektsionism tähendab kauplejale kõigepealt seda, et aktsiaturgude kasvule tõmmatakse varsti pidurit ja algab allamägi, algul vaikne, hiljem juba päris kiire, kui hoog on kord üles saadud. Võiks ju siis olla rõõmus, sest saab karude poolel kaasa mängida ja raha teenida?

See oleks lühinägelik rõõm. Pikk perspektiiv on kurb. Tuleks siis vähemalt kuivad ja ilusad jaanipühadki.

Hetkel kuum