20. september 2010 kell 9:17

Laar: Rootsi valimised lõppesid positiivselt

Parempoolsete erakondade võit eilsetele Rootsi parlamendivalimistel on Eestile kahtlematult positiivne, ütles IRLi juht Mart Laar.

Järgneb Mart Laari kommentaar:

Eilsetel Rootsi valimistel saavutasid parempoolsed ajaloolise võidu. Moderaadid said oma parima, sotsiaaldemokraadid aga kõige halvema tulemuse viimase 50 aasta jooksul. Kui parempoolsed on ka varem suutnud Rootsis võimule tulla, siis kaht korda järjest valimisi võita pole neil kunagi õnnestunud. Nüüd läks see neil korda.

Tänu immigratsioonivastase erakonna pääsule parlamenti, pole parempoolsel alliansil seal küll absoluutset enamust, kuid see valitsemist ilmselt ei häiri.

Parempoolsete edu põhjust on nähtud mitmes asjaolus. Esiteks suutsid nad Rootsit heal tasemel hoida – eelarve puudujääk on hoitud kontrolli all ja Rootsi taastumine majanduskriisist on Euroopa kiireimate hulgas. Korralikult valitseda on moderaadid suutnud aga varemgi.

Vahest veelgi olulisem on aga see, et moderaadid on muutunud tunduvalt sotsiaalsemaks. See ei tähenda loobumist traditsioonilistest konservatiivsetest põhimõtetest, neile on lisandunud aga tugev annus hoolivust ning mis eriti oluline – suhtlemist. Parempoolsed on viimastel aastatel inimestega aktiivselt suhelnud viisil, mis [ajakirjanik Kalle] Muuli Eestis meeleheitele ajaks ja neid lauspopulismis paneks süüdistama.

Ei hakka salgama, et IRLi viimase aja aktiivne suhtlemine valijaga on suuresti Rootsi moderaatide käest õpitud. Poliitikas näib see aga edu toovat – inimesed ei soovi, et neid esindaks suhtlemises erakondadega ajakirjandus, nad soovivad seda ise ja otse teha. Ilmselt sellest suhtlemisest tulnud tagasisidest pärineb ka moderaatide kasvanud sotsiaalsus – sest tegemist on küsimustega, mis inimesi huvitavad ning kus nad soovivad poliitikute suuremat aktiivsust näha.

Parempoolsed lahendused sellel alal näisid aga vähemalt Rootsi valijatele tunduvat usutavamad kui vasakpoolsed õhulossid.

Mis puutub Eestisse, siis on parempoolsete võit meile kahtlematult positiivne. Juba Carl Bildti aegadest on Eestil Rootsi näol olnud väga kindel liitlane. Meie tunneme neid ja nemad tunnevad meid. See tagab tiheda ja pideva läbikäimise, mis on kasulik mõlemale poolele.

Autor: Mart Laar, Indrek Kald

Hetkel kuum