20. september 2010 kell 10:56

Rootsis vähemusvalitsus, parempopulistid parlamendis

Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt jääb eile toimunud parlamendivalimiste tulemusel küll ametisse, kuid tema neljast parteist koosnev valimiskoalitsioon on tõenäoliselt sunnitud moodustama vähemusvalitsuse, kirjutab Bloomberg.

Valitsuskoalitsioon kogus viimastel andmetel 49,3 protsenti häältest, opositsiooni toetas 43,6 protsenti valijaist. Kaotused olid vastavalt 6 ja 14 kohta Rootsi 349kohalises parlamendis. Osalus valimistel oli 82,1 protsenti.

Bloombergile intervjuu andnud Oslos asuva Storebrand ASA fondijuht Espen Furnes, ei näe ette suuri kõikumisi Rootsi majanduses. Kui aga ei õnnestu läbirääkimised rohelistega ja valitsuse moodustamine venib, võib tagajärjeks olla börsi ja valuutade nõrgenemine ja isegi intressimäärade tõus, märkis ta.

Esmakordselt sai 20 kohaga parlamenti parempopulistlik immigratsioonivastane Rootsi Demokraatide partei.

Rootsi valitsus, mis surus läbi 70 miljardi kroonise tulumaksukärpe esimesel valitsusajal, plaanib kärpida tulumaksu aastani 2014 veel 25 miljardi ulatuses. Tööpuudus on viimase nelja aastaga kahanenud 133 000 võrra, selle aasta majanduskasvuks ennustatakse 4,5 protsenti.

Autor: Katri Soe-Surén, Indrek Kald

Hetkel kuum