Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mitmekesisus toob ärikasu

  Mitmekesisus ettevõttes tähendab, et ettevõtte töötajate hulgas on eri mõtteviisi ja taustaga inimesi, neid erinevusi teadvustatakse ning osatakse ettevõtte huvides rakendada, kirjutab TTÜ õiguse instituudi võrdse kohtlemise edendamise projekti juht Kari Käsper.

  Ettevõtted, mis oskavad oma töötajate erinevusest ammutada olulisi teadmisi, oskusi ja kogemusi, saavad paremini hakkama kui ettevõtted, kes seda ei suuda. USAs Harvardi ülikooli teadlaste tehtud uuringud on näidanud, et sealses Diversity Inc’i indeksis kõrgel asuvad ettevõtted asuvad kõrgel ka äriliselt edukate ettevõtete edetabelites. Oma töötajate mitmekesisust oskuslikult ära kasutades saavutavad ettevõtted konkurentsieelise ning oskavad paindlikumalt reageerida turu muutumisele.
  Mitmekesisuse väärtustamine ja teadvustamine toob ettevõttele reaalset praktilist kasu. Mõnedel ettevõtetel, kes on teemaga tegelenud, aitas sellesse investeeritud aeg ja raha lisaks üldisele sisekultuuri paranemisele kokku hoida värbamis- ja koolituskuludelt, sest töötajad püsivad tööandja juures kauem. Lisaks paremale ja lojaalsemale tööjõule toob see ka reaalseid kasuminumbreid. Ettevõte ISS võrdles Taanis mitmekesiste tiimide töötulemusi ühetaolistega ning leidis, et mitmekesiste omad olid 3,7% paremad.
  Mitmekesisust väärtustav ettevõte võib avastada ka uusi tarbijaid, kellele pole seni piisavalt tähelepanu pööratud, ent kes võiksid anda ettevõttele turul täiendava eelise. Näiteks Scandic Hotels tegi Rootsis koostööd puuetega inimeste organisatsioonidega ning selle tulemusel muutis oma hotellid puuetega inimestele ligipääsetavaks. Uue sihtrühma lisandumine tihedas konkurentsisituatsioonis Rootsi hotelliturul tähendas neile aastas 15 000 ööbimist lisaks ning 100 uut lepingulist äriklienti. Üksikud ettevõtted Eestiski reklaamivad oma tooteid ja teenuseid eraldi eakatele või vene keelt kõnelevatele inimestele.
  Mitmekesisusega tegelemine on osa ettevõtte sotsiaalsest vastutustundlikkusest. Ettevõtted on osa ühiskonnast, mille põhiliste väärtuste hulka kuuluvad mittediskrimineerimine ning võrdse kohtlemise põhimõte. Vastutustundlik on neid põhimõtteid järgida ning edendada. Seadusegagi on ettevõtjal kui tööandjal kohustus oma töötajaid diskrimineerimise eest kaitsta ning neid võrdsest kohtlemise põhimõttest teavitada. Võrdse kohtlemise reeglitega kursis olemine ning nende järgimine aitab vähendada riski sattuda diskrimineerimisalasesse kohtuvaidlusse, mis võib halvasti mõjuda ettevõtte mainele.
  Enam kui juriidiline kohustus või sotsiaalne vastutustunne peaks Eesti ettevõtteid ajendama mitmekesisuse juhtimise ja võrdse kohtlemise teemasse süvenema siiski see, et see on lihtsalt äriliselt kasulik.
   
 • Hetkel kuum
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Luksusvilla Hispaanias, kahtlane Excel ja kadunud arved: need on idufirmade punased lipud
Investorina idufirmasse raha paigutades on ülioluline teha selgeks, kuidas ettevõttes finantsjuhtimist korraldatakse ja raamatupidamist korras hoitakse. Spetsialistide sõnul esineb siin sageli ohtralt punaseid lippe, mis hilisema läbikukkumise eest hoiatavad.
Investorina idufirmasse raha paigutades on ülioluline teha selgeks, kuidas ettevõttes finantsjuhtimist korraldatakse ja raamatupidamist korras hoitakse. Spetsialistide sõnul esineb siin sageli ohtralt punaseid lippe, mis hilisema läbikukkumise eest hoiatavad.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
FT: Euroopast ja USAst tõrjutud Hiina autotootjatel on uus eesmärk: kogu ülejäänud maailm
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Tippjuht avameelselt: just see on töötajate puhul kindel punane lipp
Amazonile kuuluva Whole Foodsi juht Jason Buechel avaldas väljaandele CNBC, mis on tema jaoks töötajaid värvates kindel punane lipp.
Amazonile kuuluva Whole Foodsi juht Jason Buechel avaldas väljaandele CNBC, mis on tema jaoks töötajaid värvates kindel punane lipp.
EKRE pereheitmine harvendab fraktsiooni ridu
Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni riigikogus on valimistel mandaadi saanud 17 saadikust järel 11.
Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni riigikogus on valimistel mandaadi saanud 17 saadikust järel 11.