• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mitmekesisus toob ärikasu

  Mitmekesisus ettevõttes tähendab, et ettevõtte töötajate hulgas on eri mõtteviisi ja taustaga inimesi, neid erinevusi teadvustatakse ning osatakse ettevõtte huvides rakendada, kirjutab TTÜ õiguse instituudi võrdse kohtlemise edendamise projekti juht Kari Käsper.

  Ettevõtted, mis oskavad oma töötajate erinevusest ammutada olulisi teadmisi, oskusi ja kogemusi, saavad paremini hakkama kui ettevõtted, kes seda ei suuda. USAs Harvardi ülikooli teadlaste tehtud uuringud on näidanud, et sealses Diversity Inc’i indeksis kõrgel asuvad ettevõtted asuvad kõrgel ka äriliselt edukate ettevõtete edetabelites. Oma töötajate mitmekesisust oskuslikult ära kasutades saavutavad ettevõtted konkurentsieelise ning oskavad paindlikumalt reageerida turu muutumisele.
  Mitmekesisuse väärtustamine ja teadvustamine toob ettevõttele reaalset praktilist kasu. Mõnedel ettevõtetel, kes on teemaga tegelenud, aitas sellesse investeeritud aeg ja raha lisaks üldisele sisekultuuri paranemisele kokku hoida värbamis- ja koolituskuludelt, sest töötajad püsivad tööandja juures kauem. Lisaks paremale ja lojaalsemale tööjõule toob see ka reaalseid kasuminumbreid. Ettevõte ISS võrdles Taanis mitmekesiste tiimide töötulemusi ühetaolistega ning leidis, et mitmekesiste omad olid 3,7% paremad.
  Mitmekesisust väärtustav ettevõte võib avastada ka uusi tarbijaid, kellele pole seni piisavalt tähelepanu pööratud, ent kes võiksid anda ettevõttele turul täiendava eelise. Näiteks Scandic Hotels tegi Rootsis koostööd puuetega inimeste organisatsioonidega ning selle tulemusel muutis oma hotellid puuetega inimestele ligipääsetavaks. Uue sihtrühma lisandumine tihedas konkurentsisituatsioonis Rootsi hotelliturul tähendas neile aastas 15 000 ööbimist lisaks ning 100 uut lepingulist äriklienti. Üksikud ettevõtted Eestiski reklaamivad oma tooteid ja teenuseid eraldi eakatele või vene keelt kõnelevatele inimestele.
  Mitmekesisusega tegelemine on osa ettevõtte sotsiaalsest vastutustundlikkusest. Ettevõtted on osa ühiskonnast, mille põhiliste väärtuste hulka kuuluvad mittediskrimineerimine ning võrdse kohtlemise põhimõte. Vastutustundlik on neid põhimõtteid järgida ning edendada. Seadusegagi on ettevõtjal kui tööandjal kohustus oma töötajaid diskrimineerimise eest kaitsta ning neid võrdsest kohtlemise põhimõttest teavitada. Võrdse kohtlemise reeglitega kursis olemine ning nende järgimine aitab vähendada riski sattuda diskrimineerimisalasesse kohtuvaidlusse, mis võib halvasti mõjuda ettevõtte mainele.
  Enam kui juriidiline kohustus või sotsiaalne vastutustunne peaks Eesti ettevõtteid ajendama mitmekesisuse juhtimise ja võrdse kohtlemise teemasse süvenema siiski see, et see on lihtsalt äriliselt kasulik.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Norra tegi otsa lahti - intressimäärad hakkavad tõusma
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.