Tallinnas on linnapeast väärtuslikumaid ametnikke

Taavi Aas  
Märt Belkin • 30. aprill 2018
Jaga lugu:

Omavalitsuste ametnike palkade edetabel pakub nii mõnegi üllatuse. Tipus annab tooni küll Tallinn, ent palgaliider pole linnapea, vaid hoopis linnasekretär. Haldusreform ning valdade liitmine tõi nii mitmelegi omavalitsustegelasele tubli lisatasu, mis viis nad kogutabelis tavatult kõrgele kohale.

Koos puhkusetasuga oli kohalike omavalitsuste ametnikest konkurentsitult suurim põhipalk linnasekretär Toomas Sepal, mis aasta peale kokku ulatus pisut üle 62 000 euro, millele lisandus veel 12 220 eurot lisatasu. Kokku kukkus Sepa kontole seega kuus keskmiselt 6185 eurot, millest palk andis 5167 eurot.

Osa ametnikke saab ministritest rohkem palka. Vaata tabelit siit.

Omavalitsuse palga TOPi teisele kohale platseerus Tallinna finantsdirektor Katrin Kendra, kes sai põhipalgana 60 343 eurot ning lisaks muutuvpalka 12 005 euro jagu. See tähendab, et kõike kokku arvestades oli keskmine kuutasu pisut üle 6029 euro.

Tallinna linnapea Taavi Aas pälvis omavalitsustegelaste seas alles kolmanda koha. Tema põhipalk ulatus 53 552 eurot, lisatasud andsid kokku 12 661 eurot. Keskmine tulu oli seega pisut vähem kui 5518 eurot. On märkimist väärt, et Aas teenis mullu tublisti rohkem kui parteikaaslane, Keskerakonna esimees ja peaminister Jüri Ratas.

Aas ning mitu endist abilinnapead said pärast valimisi eelmise linnavolikogu koosseisu viimase otsusega tubli lisatasu. Näiteks Aasale maksti kolme kuu ametipalga suurune tulemuspreemia väidetavalt ametist kõrvaldatud linnapea Edgar Savisaare kohuste täitmise eest. Lisatasu-eelnõu ette lugenud keskerakondlane Andrei Birov viitas erakorralise tasu maksmist põhjendades muuhulgas, et Aas esines hästi kohalikel valimistel, mis näitab rahva toetust.

Linnapeaga samasse kanti, keskmiselt 5322 eurot, teenis mullu koos lisatasudega ka linna õigusdirektor Priit Lello. Seejärel tuleb tükk tühja maad: tabelis järgmisel kohal asub Tallinna linnavolikogu esimees, keskerakondlane Kalev Kallo, ent tema tasu jäi keskmiselt 4327 euro juurde. Kallo sai vaid põhipalka, lisatasusid talle ei makstud.

Mõnevõrra üllatuslikult troonis tabelis kõrgel kohal haldusreformi jõustumiseni Sõmeru vallavanema ametit pidanud Peep Vassiljev, kes põhipalgana teenis vaid 27 363 eurot, ent sai lisatasudena koguni 31 191 eurot ehk kuu kohta keskmiselt laekus vallajuhi kontole 4880 eurot. Pikalt Lääne-Virumaal asunud Sõmeru valda tüürinud Vassiljevi amet sai otsa pärast valla liitmist Rakvere vallaga. Pärast valimisi sai Vassiljevist Rakvere valla volikogu esimees.

Kui Tallinn ja Sõmeru kõrvale jätta, oli kõige suurem sissetulek Tartu linnasekretäril Jüri Mölderil, kes sai põhipalka 48 952 eurot ning muutuvtasu 4831 eurot, mis teeb kuus keskmiselt 4482 eurot. Tartu linnapea, reformierakondlane Urmas Klaas jäi enda 3481 euro suuruse keskmise tasuga Mölderist kaugele maha.

Just lisatasude arvelt kerkis kogutasu arvestuses kõrgele positsioonile ka Peeter Rahnel, kes kuni haldusreformi jõustumiseni oli Abja vallavanem, pärast omavalitsuste ühinemist asus ta vastloodud Mulgi valla etteotsa. Rahnel sai põhipalgana kokku 29 399 eurot ning lisatasuna 24 066 eurot, mis teeb kõiki tasusid kokku lüües kuu kohta keskmiselt kokku 4455 eurot.

Põhipalga järgi arvestades tegi Aasa järel teise tulemuse Viimsi vallavanem Rein Loik, kelle kontole laekus veidi üle 45 000 euro põhipalka ning 7680 eurot lisatasusid ehk kogu tulu arvesse võttes kuu kohta keskmiselt 4391 eurot. Haldusreformiga seotud lisatasud lükkasid ta üldise sissetuleku tabelis siiski tublisti allapoole.

Põhipalga järgi arvestatuna kolmanda koha omavalitsusjuhtide seas sai Pärnu linnapea Romek Kosenkranius, kes teenis vaid põhipalka ning lisatasusid ei saanud – keskmiselt laekus Kosenkraniuse kontole linnalt tasuks 3729 eurot.

Ka lisatasusid arvesse võttes jäi Kosenkranius kõigi ametnike seas aga kolmandasse kümnesse – temast ees on näiteks endine Tõrva linnapea, endine Mäetaguse vallavanem, Paikuse endine vallasekretär ning Tallinna abilinnapead ja avalike suhete direktor.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas