11. jaanuar 1996 kell 22:00

Kranich tutvus süüdistuse alusega

Kranich ei soovinud enne kohtuotsust kommentaare ajakirjandusele anda. Keskuurimisbüroo uurimisosakonna juhataja Kersti Jundase sõnul esitab keskuurimisbüroo veel sel nädalal riigiprokurörile ettepaneku Kranichi vastutusele võtmiseks.

Prokurör teeb õiguskantslerile ettepaneku esineda sellekohase taotlusega riigikogu ees, teadis Jundas. Kui riigikogu nõustub Kranichilt saadikupuutumatuse äravõtmisega, oleks see esimene selline juhtum parlamendis pärast Eesti taasiseseisvumist.

«Kranichi episood on LEPi revideerimise vaheakt,» märkis Jundas. «Tervikuna LEPi revideerimine venib, revideerimisakt on mitmendat kuud vormistamisel.»

Keskuurimisbüroo andmetel sekkus Heiki Kranich LEPi Haapsalu filiaali juhina mitme omavahel tülis oleva firma rahaülekannetesse ja põhjustas firmadeleumbes 3,4 miljoni krooni suuruse kahjumi.

Kersti Jundas ütles, et LEPi revideerimisakti esitamise tähtajaks nimetatud 1. jaanuar nihkus revidendi kehva tervisliku seisundi tõttu edasi ja revident lubas akti keskuurimisbüroole esitada hiljemalt märtsiks. «Pärast seda läheb veel paar kuud, kuni akti põhjal süüdistuskokkuvõte valmib,» lisas keskuurimisbüroo majanduskuritegude uurimisgrupi juht Indrek Tibar.

LEPi endist juhatuse esimeest Aare Sosaart võib Tibari hinnangul süüdistada ametiseisundi kuritarvitamises ja riisumises. «Summad ei ole tema puhul suured, aga tähtis on tema suhtumine, see oli väga hoolimatu,» kommenteeris Tibar.

Sosaart ähvardab süüdistus LEPi aktsiate riisumises 25 000 krooni ulatuses. «Aktsiad omistati laenu sildi all, kuigi need olid nimelised ja neid laenata ei saa,» märkis Tibar. Teada on ka LEPist väljastatud soodsad, sageli tagatiseta ja intressideta laenud LEPi juhatuse ja panganõukogu liikmetele.

Aare Sosaari enda sõnul on uurimine politsei asi. «Seal pole midagi omaks võtta,» kommenteeris ta. «Mina lähtun ühest vaatevinklist, nemad teisest. LEP oli likvideerimise hetkel likviidne pank.»

LEPi pankrotihaldur Andres Rüütel ütles, et formaalselt on panga pankrotiasi lõpule jõudnud. LEPi vara müügist on tehtud kaks jaotist kokku 15 protsendi ulatuses kaitstud võlanõuetest. Võlanõudeid kaitsti 29 miljoni krooni eest.

LEPi pankrot kuulutati välja 1993. aasta märtsis, kaks kuud varem oli pangalt võetud tegutsemislitsents, kuna LEP ei täitnud Eesti Panga 15 protsendi suurust kohustusliku reservi nõuet. LEPi suhtes algatati kriminaalasi 14. septembril 1993.

Hetkel kuum