18. jaanuar 1996 kell 22:00

Ida-Euroopa riigid meelitavad investeerijaid

Investeerijatelt küsiti, millised on nende plaanid raha paigutamisel uutele turgudele lähema 12 kuu jooksul. 70% vastajaid teatas, et nad kavatsevad suurendada investeeringuid Ida-Euroopas, Ladina-Ameerikas, Aasias ja Lähis-Idas. Ainult umbes üks protsent vastajatest tahab vähendada nende maade osakaalu oma investeerimisportfellis.

Peamine põhjus, miks investeerijad tunnevad huvi Euroopa- ja USA-väliste aktsiaturgude vastu, on nende piirkondade tunduvalt kiirem majanduskasv kui Euroopa Liidu riikides ja USAs. Peale selle lahkuvad investeerijad intresside languse tõttu Euroopa, USA ja Jaapani turult mujale, kus kasumilootus on suurem.

Sel aastal on arenenud tööstusriikide rahvamajanduse kogutoodanguks (RKT) prognoositud 2--3%. Ida-Euroopas peaks majanduskasv ulatuma 3--5, Ladina-Ameerikas 4--6 ja Aasia riikides seitsme protsendini.

Euroopa- ja USA-välistel turgudel on investeerijate soosik endiselt Hongkong, mis on ühtaegu nii võitja kui ka kaotaja. Nimelt kavatseb suur osa investeerijaid (15%) sel aastal vähendada Hongkongi osakaalu oma portfellis. Kõige rohkem vähenevad sel aastal investeeringud Malaisiasse, selle järel tulevad Mehhiko, Argentina, Hongkong, Indoneesia ja Peruu.

Lõuna-Ameerika tõeline «täht» on aga Brasiilia, mille osakaalu oma investeerimisportfellis tahab suurendada 48% investeerijatest. Mitte ükski Euromoney küsitluses osalenu ei kavatsenud vähendada Brasiilia osakaalu oma investeeringutes.

Ida-Euroopa riikidest on soositumad investeerimiskohad Poola ja Ungari, kellele järgnevad T?ehhi, Venemaa ja Slovakkia. Ungaris kavatseb tänavu investeeringuid suurendada kümme, Poolas kaheksa protsenti ning T?ehhis ja Venemaal veidi vähem küsitletuid. KL

Hetkel kuum