31. jaanuar 1996 kell 22:00

Autorite ühing võib saada endale konkurendi

BIPPi esindaja Urmas Toome ütles, et praegu peavad loomingu kasutajad -- raadio, televisoon, meelelahutusasutused jms -- autorite ühinguga ükshaaval läbirääkimisi, mis teeb protsessi väga keeruliseks. Seaduse kohaselt peavad autorid saama teoste esitamise eest õiglast tasu, mille suurust pole aga seadusega kindlaks määratud. Tasu suuruse pakub praegu välja autorite ühing, loomingu kasutajate arvamuse kohaselt on aga ühepoolselt välja pakutav tasu liiga kõrge.

«Me oleme nõus, et autorid peavad saama oma loomingu eest õiglast tasu, kuid selle suurus tuleb määrata autorite ja loomingu kasutajate esindajate vastastikusel kokkuleppel,» sõnas Toome.

Toome sõnas, et Eesti autorite ühingu esindajate suhtumine BIPPi on olnud seni jahe. «Kui me ei leia autorite ühinguga ühist keelt, võime suhelda ka otse autoritega,» ütles Toome. Tema sõnutsi on mitmed Eesti autorid tundnud huvi BIPPiga lepingu sõlmimise vastu, samuti käivad Toome ütlusel läbirääkimised mitme välismaa autorite ja loomingu kasutajate ühinguga. BIPPi esindaja märkis, et juhul kui Eesti autorite ühing ei võta vastu loomingu kasutajate ühingu pakkumust teha normaalset koostööd, saab BIPPist autorite ühingu konkureeriv organisatsioon. «Mitmes riigis on mittetulunduslik ja erakapitalil põhinev autorite ja loomingukasutajate ühendused kõrvuti,» märkis Toome. Tema sõnutsi võtab organisatsioon vahendustasu 22% autoritasust, mis on 3% väiksem kui autorite ühingul. Krediidiinfo andmetel on BIPP ASile Makarov Muusik Management, Fiesta International Inc ning neljale eraisikule kuuluv aktsiaselts.

Toome sõnutsi pole Fiesta International enam projektiga seotud. Advokaadibüroo Concordia vandeadvokaat Maria Mägi ütles, et edaspidi võivad BIPPi aktsionäriks saada ühinguga liituvad autorid ja loomingu kasutajad.

Hetkel kuum