12. veebruar 1996 kell 22:00

Saksing sõlmis sajamiljonilise lepingu

Saksing ei avaldanud müüdavat kogust ega kilohinda. «Maailmas on neli suurt muldmetallide tootjat -- USAs, Prantsusmaal, Hiinas ja meie -- ning nende vahel käib pingeline võitlus turu pärast,» põhjendas ta. «Igal juhul ei müü me muldmetalle alla maailmaturu hinna.»

Saksingu sõnul võib Nissho Iwaile müüdav kogus ka suureneda. «Kuu-poolteise pärast täpsustame koguseid,» selgitas Saksing. «Kõik sõltub sellest, kui palju saame Solikamskist toorainet. Muide, jaapanlased olid kohale kutsunud ka Vene firma Tehsnabekspordi esindajad, et veenduda, kas Silmet on ikka toorainega tagatud.»

Saksing kinnitas, et Nissho Iwai ostab üle poole Silmetis toodetavast muldmetallide kogusest. Ülejäänu läheb Belgiasse ja Prantsusmaale. «Lähemal ajal alustame läbirääkimisi ka sealsete ostjatega,» lisas Saksing.

Saksing toonitas, et kui seni müüs Silmet muldmetalle Tehsnabekspordi kaudu, siis äsjase lepingu sõlmis ta otse Nissho Iwaiga. Saksingu sõnul kasutavad Silmeti toodangut suur Jaapani klaasitööstusettevõte Nippon Sheet Glass, samuti kineskoopide, laserite ja patareide tootjad ning optikatööstus.

Eurominister Endel Lippmaa ei mõista, milleks oli Silmetil vaja sõlmida oma toodangu müügiks leping turustuskompaniiga.

«Firma on seda edukam, mida vahetumalt ta kontakteerub tooraineallikate ja toodangu lõpptarbijatega,» selgitas eurominister Lippmaa. «Iga vahendaja sööb ju osa kasumist ära.»

Lippmaa sõnul pole ka mingit olulist vahet, kas leping on sõlmitud otse Nissho Iwaiga või Tehsnabekspordi vahendusel. «Tehsnabeksport, kes valitseb tooraineturgu, on kogu aeg nõudnud, et toodangu turustamine käiks nende soovitatud vahendajate kaudu. Selleks vahendajaks on Nissho Iwai,» põhjendas Lippmaa. «Ma tunnen neid partnereid väga hästi.»

Hetkel kuum