21. veebruar 1996 kell 22:00

ISDN-digitaaltelefonivõrgul rida eeliseid

Täiesti sassis on seoses Eesti Telefoni poolt paigaldatud uute telefonivahendusjaamadega digitaal- ja analoogtelefoni mõiste. Kõik teavad, et kui on Tallinnas kuuega algav seitsmekohaline number (6xxxxxx), siis on tegemist digitaalnumbriga.

Analoogvõrgus töötab pulss- või toonvalimisega analoogtelefon, digitaalvõrgus digitaaltelefon Euro ISDN-protokolliga. Telefoni digitaalsust iseloomustab paremini see, et telefonist linnavõrku minev kõne meenutab ehk kõige rohkem faksisignaali, mingil juhul ei tööta ISDN-digitaalliinil toon- ega pulssvalimisega töötav telefon. Küll on aga olemas selliseid seadmeid ning telefonide vahendusjaamu, mis võimaldavad ühendada ISDN-võrku analoogtelefoni. Sellisel juhul jäävad telefonikasutajale ISDN-võrgu eelised kättesaamatuks.

ISDN-võrgus kasutatakse spetsiaalseid telefone, mille hinnad algavad 3900 kroonist. Enamikule digitaaltelefonide omanikele võib aga öelda, et tegelikult kasutavad nad toonvalimisega analoogtelefoni. Päris digitaalset liini nimetataks Euro ISDN-telefoniliiniks.

Telefoni soovijatel on võimalik valida 2B+D ja 30B+D telefoniliinide vahel. Esimese puhul saate Eesti Telefonilt tõenäoliselt 10 telefoninumbrit ning kaks üheaegset sidekanalit. Liini sisselülitamistasu on 7000 krooni ja kuumaks 380 krooni. 30B+D korral saab klient 30 üheaegset sidekanalit ja 100 telefoninumbrit. Liini sisselülitamistasu on 10 210 krooni ja kuumaks 5664 krooni. 30B+D telefoniliin ei võimalda kohe telefoniaparaate külge ühendada ning nõuab telefonivahendusjaama.

Sidekanal tähendab seda, et näiteks 2B+D liini olemasolul on teil faksi dataadapteri (modemi) ja töötajate jaoks olemas oma linnaliini telefoninumber, ehkki toimuda võib korraga kaks üheaegset ühendust.

ISDN-võrgul on rida eeliseid. Üks tähtsamaid oleks andmeside kiirus, mis ühes kanalis küünib 64kbit/s. Helistaja numbrinäit võimaldab näha, kes helistab ning kui ei saa kõnele vastata, siis võib hiljem tagasi helistada, numbrid jäävad telefoni mällu. Kuna signaalid telefoniliinil on digitaalsed, siis ei õnnestu kõnesid pealt kuulata kõigile vabalt kättesaadavate vahenditega. ISDN-võrgus kasutatakse datakanalit, mille kaudu saab saata tekstiteateid teisele ISDN-telefoni omanikule. Sarnaseim sama funktsioon on tuttav GSM-võrgu kasutajatel.

Oluline eelis ISDN-liinil on ka siis, kui probleemi teeb liinide vähesus. Tehniliste tingimuste olemasolul on võimalik ühendada ühele tavalisele telefonijuhtme paarile üks 2B+D liin ning kahele juhtmepaarile 30B+D liin. Seega on tehniliselt võimalik saada nt kahe olemasoleva analoognumbri asemele 100 telefoninumbrit ja 30 sidekanalit.

Hetkel kuum