28. juuli 1996 kell 22:00

Võitlus lohakate omanike vastu

Tänavu on Tartu linnavarade osakond saatnud ettekirjutisi juba 142 majaomanikule.

«Sadakond ehitise valdajat oleks pidanud 1. juuliks oma hoonete väljanägemist parandama, kahjuks reageeris vaid 60% ja neistki küsis suur osa ajapikendust,» ütles Tartu linnavarade osakonna ekspluatatsiooniteenistuse spetsialist Viiu Arusjon.

Arusjoni sõnul on Tartus kolm heakorrakordnikku, kes hakkavad nüüd lohakaid majaomanikke trahvima.

«Peamiselt on lohakad majaomanikud eakad inimesed, kel pole oma maja korrashoiuks raha,» märkis linnavalitsuse heakorrainspektor Hele Kallion. Trahvitavate hulgas on Kallioni ütlusel ka selliseid majaomanikke, kes ei ela üldse Eestis ega hoolitse oma kinnisvara eest. Mõned hooned on edasi müüdud ja uued omanikud ei soovi remonti investeerida või on jõudnud vahepeal pankrotti minna, selgitas Kallion.

«Täiesti võimalik, et mõne hoone puhul tuleb hakata omanikuga kohut käima maja või selle riismete sundvõõrandamise asjus,» nentis Arusjon. Tema sõnul tahab Tartu linnavalitsus luua pretsedendi ja jõuda mõne korratu maja sundvõõrandamiseni, et omanikud ettekirjutustele aktiivsemalt reageerima hakkaksid.

Põhiliselt on probleeme vanades elamukvartalites ja Tartu kesklinnas asuvate vanade puumajadega. Lisaks inetule välimusele on mõned majad nii tuleohtlikus olukorras, et neis ei tohiks eeskirjade järgi üldse elada.

Hetkel kuum