4. august 1996 kell 22:00

Agentuur ei aktsepteeri Kiviteri arengukava

Eelmisel aastal majandusministeeriumis valminud Kiviteri arengukava järgi jääks osa Kiviteri aktsiatest esialgu riigile ja ettevõttesse kaasatakse erakapitali Kiviteri tootmisüksuste baasil ühisfirmade loomise teel.

Arengukava nägi ette Kiviteri peamiste tootmisüksuste baasil kuue tütarfirma loomist. Koostöös välisinvestoritega oleks tütarfirmade baasil loodud ühisfirmad, mille aktsiate kontrollpakk oleks esialgu jäänud riigile. Osale tootmisüksustele oli Kiviter juba võimalikud koostööpartnerid leidnud.

Kiviteri peadirektor Jüri Soone ütles, et erastamisagentuur otsustas erastada Kiviteri tervikuna ja sellepärast see osa ettevõtte arengukavast, mis näeb ette ühisfirmade loomist, ei realiseeru. Ülejäänud arengukava realiseerimine sõltub juba uutest omanikest, lisas ta.

Neljapäevaks erastamisagentuuri laekunud Kiviteri ostutaotluste arvu erastamisagentuur ei avalikusta.

Soone sõnul on Kiviteriga käinud tutvumas kümmekond firmat. Enamik huvilisi on olnud Eestis registreeritud ettevõtted, kuid Kiviteri erastamise vastu on huvi ilmutanud ka Lääne-Euroopa firmad.

Soone kinnitusel pole Kiviteri juhtkond ettevõtte erastamise eesmärgil firmat asutanud.

Kohtla-Järvel tegutsev Kiviter toodab põlevkiviõlitooteid, fenoole, vaike, aromaatseid süsivesikuid ja formaldehüüde. Kiviteri möödunud aasta netokäive oli 937 miljonit krooni ja puhaskasum oli 20 miljonit krooni. Ettevõttes töötab 3490 töötajat.

Kiviteri minimaalne investeeringute vajadus lähemal kolmel aastal on 200 miljonit krooni. Seni on Kiviter omavahendite arvel suutnud aastas investeerida umbes 30 miljonit krooni.

Eelmise aasta lõpus prognoosis Kiviteri tegevjuhtkond, et käesoleva aasta netokäive on üle ühe miljardi krooni. Soone sõnul olid aga käesoleva aasta esimese poolaasta majandusnäitajad planeeritust nõrgemad ja sellest tulenevalt võib nimetatud prognoos mitte täituda.

Hetkel kuum