25. august 1996 kell 22:00

Kaablisõjast

Ükski jõud ühiskonnas ei suuda tekitada nii palju erinevaid liitusid kui valmimisjärgus seaduseelnõu. Teede- ja sideministeeriumi juurde moodustatud töögrupi küpsetatud kaabeltelevisiooni seaduse eelnõu tõi möödunud nädala alguses avalikkuse ette kaks kaabeltelevisiooni firmasid ühendavat liitu.

Eesti kaabeltelevisiooni operaatorite liidu eesotsas seisab haldusfirma Levicom juht Tõnis Palts, kes kutsub Eesti kaabeltelevisiooni operaatoreid tekitama konkurentsi «välismaisele monopoolsele telefonioperaatorile» ehk Eesti Telefoni äripartneriks olevale Rootsi kontsernile Telia AB. Paltsi väitel on enda ümber Eesti kaabel-TV firmasid kogunud Telia huvitatud Eesti Telefoni monopoli säilitamisest ning püüab seaduse ümber lobby tehes takistada Levicomi plaani pakkuda oma rajamisel olevas telekommunikatsioonivõrgus telefoni, Interneti jt teenuseid.

Eesti kaabellevi liidu eesotsas seisab firma Starman, mille aktsiatest kuulub 60% Teliale. Liidu esimehe, Starmani juhi Peeter Kerni ütlusel on olemasolev kaabeltelevisiooni seaduse eelnõu koostatud pelgalt Levicomi grupi huve silmas pidades, sest seaduse eelnõu koostavasse teede- ja sideministeeriumi juurde moodustatud komisjoni kuulub ka Tõnis Palts.

Rootslaste ja juutide (30% Levicomi tütarfirma, Tallinna Kaabeltelevisiooni ASi aktsiatest kuulub Iisraeli firmale) kaerajaani taustal on monopolimängus veel üks oluline tundmatu -- kaabelt-TV firma STV. Vene kapitalil baseeruva STV juhid ei ole ametlikult öelnud, millisele hobusele nad mängivad.

Möödunud nädalal alanud kaabel-TV firmade pressisõda on alles vastase kompamine. Mängus, kus panused küünivad sadadesse miljonitesse kroonidesse, otsustatakse võitja kulisside taga. Oluline on see, millisel kujul jõuab seaduse eelnõu riigikogujate lauale.

Hetkel kuum