28. august 1996 kell 22:00

Tipp TV omaniku pankrot lõpeb

Makarov Telekommunikatsioonide ASi (MTK) pankrotihalduri Milvi Suursaare sõnul oli tegemist ilmselge pankrotiseisuga, kuna firma võlad ületasid firma vara neli korda.

Suursaar ütles, et MTK suuremad võlausaldajad on AS Makarov Muusik Management kuue miljoni krooniga ja teised aktsionärid AS Carina, Rahajuhtimise AS ning AS Krooninvest igaüks 3,9 miljoni krooniga. Tipp TV töötajate esitatud nõuete suurus on 238 000 krooni, haigekassa maksuvõlad pool miljonit krooni.

Pankrotihaldur lausus, et kuna tegemist on esialgsete võlanõuete suurustega, ei oska ta kommenteerida, kuidas on firma võlad tekkinud. Ta avaldas arvamust, et kõik nõuded ei pruugi pankroti käigus kinnitust leida. MTK pankrotiavalduse esitas juunis firma juhatuse esimees Jüri Makarov.

Milvi Suursaare sõnul hukutas MTK see, et firma peamine vara teleantenn läks ebaseaduslikku valdusse. Tema väitel on kaalutud varianti alustada kohtuprotsessi antenni edasimüümise osas.

Pankrotihaldur tõdes, et ilmselt kuulutatakse pankrotiprotsessi käigus ebaseaduslikuks Forekspanga poolt MTK-le panditud teleantenni müügitehing. Suursaar kinnitas, et Forekspank ei ole talle veel piisavalt teleantenni müümisega seotud dokumente esitanud, kuid tal on põhjust arvata, et antenn on müüdud ebaseaduslikult.

Suursaar tunnistas, et tema käes on küll Forekspanga laenudivisjoni direktori Urmas Pastaruse allkirjaga kiri, mille kohaselt on pank müünud oma nõude edasi firmale Matex Consulting Inc, kuid tema andmetel on see maksuvaba firma, mis pole Eestis registreeritud.

Suursaar lisas, et antenni pandileping pole juriidiliselt vettpidav ja räägib panga kahjuks. Teleantenn oli panditud Forekspanga eellasele Raepangale Makarov Muusik Managemendi poolt võetud kahe miljoni kroonise laenu katteks. Teleantenn ja muu MTK tehnika oli Makarov Muusik Managemendi mitterahaline sissemakse tütarfirma MTK aktsiakapitali. Teleantenni väärtus on Suursaare väitel 10 miljonit krooni.

Urmas Pastarus väitis, et pank ei ole seoses Makarov Muusik Managemendi, MTK või mõne muu firmaga ebaseaduslikku tehingut sooritanud. «Pank ei ole kunagi antenni omanud ega saanud seda ka edasi müüa,» väitis ta.

Pastarus lisas aga, et kui pangal on mõne firma vastu nõue, siis saab ta selle nõudega teha ostu-müügitehinguid. Ta väitis samas, et ei oska öelda, kas teleantenniga on tehtud mingeid tehinguid.

Millisele firmale Forekspanga nõue müüdi, ei nõustunud Pastarus ütlema. Tema sõnul peaks olema välistatud, et seoses MTK vara jagamisega alustatakse Forekspanga vastu kohtuprotsessi.

«Et see asi pankrotiga lõpeb, oli arvata ja see asi läheb mööda loomulikku rada,» kommenteeris Pastarus MTK pankrotiotsust.

Homme jätkub Tallinna linnakohtus Jüri Makarovi tuntuima firma Makarov Muusik Managemendi pankrotiprotsess.

Hetkel kuum