5. september 1996 kell 22:00

Tshehhis tõuseb palk

Tshehhi aastainflatsioon on nüüd üheksa protsendi tasemel. Nominaalpalgad tõusid aastaga 19,4 protsenti. Avalikus sektoris oli palkade tõus veelgi suurem -- 24,7%, erasektoris aga väiksem -- 17,6%. Avaliku sektori suurt palgatõusu võib osaliselt seletada juunis makstud nn 13. kuu palgaga.

Keskmine palk Tshehhi rahvamajanduses on nüüd 9119 Tshehhi krooni ehk 4160 Eesti krooni.

Suurim palk on kindlustuses ja panganduses -- ligi 7020 Eesti krooni. Kõige kehvemini läheb tekstiilitööstuses, kus kuupalk on 2860 krooni.

Reaalpalkade tõus peaks jätkuma kiires tempos. Tuleva aasta inflatsiooniks ennustatakse kaheksa protsenti ja nominaalpalga kasvuks 12-13%. Palgatõusuks on ruumi veel küllalt, sest palgad moodustavad firmade kuludes vaid 8--9%. Ka väike, alla kolme protsendi suurune tööpuudus mõjutab palkade kasvu.

Tshehhi majandusele võib aga pärssivalt mõjuda järjest suurenev väliskaubanduse defitsiit. Mida tuleks selle vastu ette võtte, selles jagunevad poliitikute arvamused kaheks. Ühed soovitavad krooni devalveerida, et suurendada Tshehhi kaupade konkurentsivõimet, teised väidavad vastu, et see kiirendaks inflatsiooni ja häiriks majandusreforme.

Kui mullu oli kaubandusbilansi defitsiit 95,7 miljardit Tshehhi krooni, siis tänavu esimese seitsme kuuga oli see juba 85,3 miljardit Tshehhi krooni, mis eeldab aastadefitsiidiks 140--160 miljardit krooni. KL-FT

Hetkel kuum