• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tshehhis tõuseb palk

  Tshehhi aastainflatsioon on nüüd üheksa protsendi tasemel. Nominaalpalgad tõusid aastaga 19,4 protsenti. Avalikus sektoris oli palkade tõus veelgi suurem -- 24,7%, erasektoris aga väiksem -- 17,6%. Avaliku sektori suurt palgatõusu võib osaliselt seletada juunis makstud nn 13. kuu palgaga.
  Keskmine palk Tshehhi rahvamajanduses on nüüd 9119 Tshehhi krooni ehk 4160 Eesti krooni.
  Suurim palk on kindlustuses ja panganduses -- ligi 7020 Eesti krooni. Kõige kehvemini läheb tekstiilitööstuses, kus kuupalk on 2860 krooni.
  Reaalpalkade tõus peaks jätkuma kiires tempos. Tuleva aasta inflatsiooniks ennustatakse kaheksa protsenti ja nominaalpalga kasvuks 12-13%. Palgatõusuks on ruumi veel küllalt, sest palgad moodustavad firmade kuludes vaid 8--9%. Ka väike, alla kolme protsendi suurune tööpuudus mõjutab palkade kasvu.
  Tshehhi majandusele võib aga pärssivalt mõjuda järjest suurenev väliskaubanduse defitsiit. Mida tuleks selle vastu ette võtte, selles jagunevad poliitikute arvamused kaheks. Ühed soovitavad krooni devalveerida, et suurendada Tshehhi kaupade konkurentsivõimet, teised väidavad vastu, et see kiirendaks inflatsiooni ja häiriks majandusreforme.
  Kui mullu oli kaubandusbilansi defitsiit 95,7 miljardit Tshehhi krooni, siis tänavu esimese seitsme kuuga oli see juba 85,3 miljardit Tshehhi krooni, mis eeldab aastadefitsiidiks 140--160 miljardit krooni. KL-FT
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Loorits: kas läheme taastuvenergiale üle või maksame miljard eurot aastas?
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tarneahela probleemide tõttu jääb tänavu tootmata ligi 8 miljonit autot
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Enefit Green võib täna avaldada uudise börsile mineku kohta
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Ruth Oltjer: börsilt raha küsida on minu jaoks liiga aeglane ja kohmakas
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.