25. november 1996 kell 22:00

Varad jagamisele

Lugedes Eesti Päevalehest keskerakondlase Jaan Leetsari küsimusi eetilisuse kohta, tundub, et majanduse tulevik pole mitte lihtsalt tume, aga süsimust. Leetsari repliik näitab esimest korda selgelt, milline on võimutüüri juurde pääsenud keskerakonna visioon Eesti majanduse tulevikust.

Prognoos? Maa ja metsa müük välismaalastele peatatakse. Rikka põhja ja vaese lõuna, ning üldse rikkamate ja vaesemate inimeste vastuolud lahendatakse lihtsalt varade ümberjaotamisega. Varad võetakse pangandusest, kes, tsiteerides Leetsari, on rikastunud «maksumaksjate arvel». Eestile kehtestatakse, muidugi «mõõdukad», kaitsetollid. Ära öeldakse Euroopa Liidu riikide, rahvusvahelise valuutaliidu ja maailmapanga näpunäidetest, kelle «kaugemaks eesmärgiks näib olevat vähendada Eesti majanduslikku konkurentsivõimet». Seega, hüvasti valuutakomitee, kaugel pole sellelt teelt ka krooni devalveerimine.

Äripäev loodab, et on prognoosiga eksinud.

Hetkel kuum