22. jaanuar 1997 kell 22:00

Võta pits ja pea aru!

USA teadlased on pärast kümneaastaseid uuringuid jõudnud järeldusele, et mõõdukas alkoholi tarbimine on meeste tervisele kasulikum kui karskus, kirjutab ajakiri Archives of International Medicine.

Uurides kümne aasta vältel 22 000 meest vanuses 40--84, kinnitavad USA teadlased, et kuni paar drinki nädalas vähendavad suremust eelkõige südame- ja veresoonkonnahaigustesse. Uuringu käigus jagati nad sõltuvalt alkoholi tarbimise sagedusest kolme rühma. Osutus, et kõige väiksema suremusriskiga olid mehed, kes tegid nädalas 2--6 drinki. Nende suremus oli 21% väiksem kui meestel, kes tarbisid alkoholi harvem kui korra nädalas.

Teadlased rõhutasid, et naiste uurimise tulemus olnuks erinev, sest naistel on alkoholi kasu-kahju tasakaal hoopis teine.

USA uuringut kommenteerinud tervishoiuekspert Ylva Arnhof hoiatas, et ehkki ameeriklaste uuring näitab alkoholi teatud soodsat meditsiinilist mõju, ei tohi sellest teha järeldust, nagu peaksid inimesed jooma teatud koguse alkoholi. Alkoholi tarbimine ja selle mõju on ikkagi väga individuaalne, sõltudes paljudest teguritest, nagu vanus, tervis, alkoholikogus jm. SD

Hetkel kuum