25. veebruar 1997 kell 22:00

Poola kiirendab pensionireformi

Poola valitsus on pikka aega edasi lükatud pensionireformi sidunud riigi omanduses olevate majanduse «lipulaevade» erastamisega. Lähinädalail peaks jõustuma seadus kavandatavate pensionifondide kapitalibaasi tugevdamiseks.

Seaduse järgi kaetakse uuele pensionisüsteemile üleminekust tekkiv eelarvetühik konverteeritavate võlakirjade emiteerimisega.

Väärtpabereid võivad osta nii kodu- kui välismaised investorid ning hiljem on need võimalik vahetada erastamisnimekirja kantud ettevõtete aktsiate vastu.

Esimene ettevõte, mis läheb uue süsteemi järgi erastamisele, on heal majanduslikul järjel olev endine välismajanduspank Bank Handlowy. Bank Handlowy erastamiskava on pilootprojekt, millest peab selguma, kuivõrd leiab konverteeritavate väärtpaberite idee investorite hulgas poolehoidu.

Teiste ettevõtetena on erastamisnimekirjas vase- ja väärismetallide kaevandamis- ning rikastusettevõte Polska Miedz ja telekommunikatsioonifirma TPSA.

Hetkel veab Poola majanduse kiiret taastumist investeeringute kasv ning tarbimise suurenemine. Riigi 1997. a eelarves on fikseeritud 5,5% majanduskasv ning inflatsiooni alanemine 19 protsendilt 13 protsendile. Reaalinvesteeringud kasvasid mullu enam kui 20 protsenti, kahekordistunud on tarbimiskrediidid.

Poola valitsus on eesmärgiks seadnud strukturaalsete reformide kiirendamise ning monopolide likvideerimise. Hiljuti võttis valitsus vastu otsuse kütusehindade vabakslaskmise ning protektsionistlike tariifide vähendamise kohta. FT

Hetkel kuum