17. märts 1997 kell 22:00

Itaalias tõusid trahvid

Riigipühad -- 1. jaanuar, 6. jaanuar, 3. aprill, 4. aprill, 25. aprill, 1. mai, 15. august, 1. november, 8. detsember, 25.--26. detsember

Üle 7,5tonnise kogumassiga veokite liiklus on pühapäeviti päeval keelatud. Piirangud on ka riigi- ja suvepühade ajal.

Trahvid -- Aasta alguses suurendati Itaalias liikluseeskirjade rikkumise eest trahvisummasid kuni 8%. Kui kohapeal määratud trahvisummat õigeks ajaks ei tasuta, siis see kahekordistub.

- sõitmine liikluspiirangu ajal trahv 4719--18 894 krooni

- veodokumentide puudumine trahv 4719--18 894 krooni

- rikkis sõidumeerikuga sõitmine trahv 9447--37 788 krooni

Veokite suurimad lubatud mõõtmed -- kõrgus 4 m (autode veol 4,2 m; elusloomade/konteinerite veol 4,3 m); laius 2,55 m (alates 5. detsemrist 1996); pikkus: poolhaagisega autorongil 16,50 m, täishaagisega autorongil 18,75 m (alates 5. detsembrist 1996); täismass 44 tonni

45 000--50 000kroonised pakkumused on normaalsest hinnaklassist. Hinnad on ühtlased olnud juba mitme aasta jooksul. Muutus toimub vaid suvisel vedude kõrghooajal (juuni-juuli) ja aastalõpus, kui üle maailma kasvab kaubavahetus. Sellel ajal ületab kauba pakkumine autode pakkumise. Samuti on aastalõpus otsas Eesti vedajatele eraldatud Itaalia veoload. Mõne veofirma strateegia ongi hoida veolubasid aastalõpu suurema nõudluse perioodiks.

Sügiseti on eriti suur nõudlus külmikautode järele. Lõuna-Euroopast (sh Itaaliast) hakatakse tooma viinamarju. Kui külmikutega vedu on tavalisest transpordist 20--30% kallim, siis sügiseti kasvab hinnavahe veel suuremaks.

Suvine ja aastalõpu hinnatõus ei ole suur. Kuid ka sellest on võimalik hoiduda. Tavaliselt korrigeerivad hindu kõrghooaja järgi väikevedajad. Suurtel transpordifirmadel on hinnakirjad aastaks ette tehtud. Nad ei hakka neid paaril suve- ja talvekuul muutma.

Kliendina hindan konkreetseid pakkumusi. Nendes peab olema täpselt määratletud tarnetingimused ja maksetähtajad. Selles osas jäävad silma Tallinna Autovedude, Scansped Eesti ja Atlascargo Balti pakkumused. Eelistaksin ka pakkumusi, milles on maksetähtajana lubatud võimalikult pikk krediteerimisaeg.

Hetkel kuum