6. aprill 1997 kell 22:00

Jaapani ametnik soovitab väikeettevõtlust

Möödunud nädalal Eestis konsultatsioone andnud Kaneko sõnul nõuab Eesti elanikkonna ealine struktuur ja väike rahvaarv efektiivse tootmistehnoloogia juurutamist. Tema ütlusel ei ole põhjendatud kartused, nagu ei oleks väike ettevõte suuteline tegema piisavaid investeeringuid.

«Kui Eesti töötajaskonna suurus on umbes 700 000 inimest, mis on peaaegu kaks General Motorsi tehast, ei saa me lubada, et 5000 sellest töötab ühes ettevõttes,» tõi Hoiupanga juhatuse liige Aavo Kokk välja suurte ettevõtete probleemi. Ka tema sõnul tuleb luua väiksemaid ettevõtteid, kus inimese panus oleks senisest tunduvalt suurem.

Kaneko andis ka majandusminister Jaak Leimannile soovitusi Eesti majandusplaani koostamisel. Leimanni kinnitusel peaks keskmise pikkusega Eesti majandusplaan valmima järgmise aasta märtsis.

Aavo Kokk võrdles riigi majanduse planeerimist pereplaneeringuga, kus otsustes lähtutakse sissetulekutest. Praegust olukorda, kus mingit pikaajalist planeerimist ei ole ja lühiajalise planeerimise eest vastutab rahandusministeerium, kes koostab riigieelarvet, võrdles Kokk palgapäevast palgapäeva elamisega.

«Me vaidleme pidevalt selle üle, kas Eestil läheb hästi või halvasti, aga tegelikult puudub meil eesmärk, mille suhtes saaksime oma arengut üldse mõõta,» lisas Kokk.

Keskmise pikkusega majandusplaani peaks praegusi kogemusi arvestades välja töötama majandusministeerium või spetsiaalselt selleks loodav agentuur, ütles Kokk. Seda ei tohiks teha rahandusministeerium, sest neil on seoses riigieelarve koostamisega mängus igapäevased huvid, lisas ta.

Koka kinnitusel ei tähenda Jaapani konsultandi kaasamine Eesti jaoks Jaapani arengutee ja majandusmudeli valimist. «Me lihtsalt õpime nende pikaajalisest planeerimise kogemusest,» kinnitas ta. Kõrgtehnoloogia taga on põhimõte, et kui me ei mõtle välja töid, kus me sama ajapanuse juures teenime rohkem, oleme varsti olukorras, kus kõik inimesed töötavad, kuid meie sissetulekud ei kasva, selgitas Kokk.

Hetkel kuum