Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Kõrtsid päästavad saari väljasuremisest
Soome ja Rootsi saared, mida juba praegu külastab aastas kolm miljonit inimest, tahetakse Euroopa Liidu abiga päästa tühjaks jäämise eest ja muuta veelgi populaarsemaks turismipiirkonnaks. Tõmbenumbriks tehakse eeskätt kohalikud restoranid ja kohvikud.
EL algatas programmi Interreg IIA Saarestik juba 1995. a. See hõlmab kolme piirkonda: Soome ja Rootsi rannikusaari, Ahvenamaad ja selle saarestikku ning selle eesmärk on puhuda elu sisse saartepiirkonda, kus püsielanikkond kipub vähenema. Projekti ja ELi raha jaotamist juhib Põhjamaade ministrite nõukogu.
Loodetakse et kui inimesed külastavad saarte kõrtse, siis saavad jalule ka muud valdkonnad. Projekti kohaselt toetatakse 1999. a lõpuni kuni 60 kõrtsi 63 miljoni Eesti krooniga. Sajandivahetuseks tahetakse kuni viis saarerestorani viia Skandinaavia tipprestoranide loetellu. Esimesed 20 söögikohta valitakse välja septembris ja veel 20 sügise jooksul.
Et söögikoht oleks hea, on eelkõige vaja häid toiduaineid, mida saab kohapealt -- kala, lambaliha, kartulit, aedvilja. DI