18. juuni 1997 kell 22:00

Kaubandusülejääk Jaapanis ülisuur

Jaapani väliskaubanduse ülejäägi kasv maikuus viis dollari korraks Aasia turgudel suure surve alla ning USD langes korraks alla 113 jeeni taseme, toibus seejärel siiski suhteliselt kiiresti, sest diilerid olid ettevaatlikud dollari positsioonide lühendamisel enne homme algavat seitsme juhtiva tööstusriigi (G7) tippkohtumist. Nagu sageli, juhtus ka nüüd, et enne eeldatavat turgu mõjutavat sündmust reageeritakse ette ja kiputakse teinekord üle vindi keerama. Kui jeeni kurss tõusis üle 113 JPY/USD, olid kohal juba kasumivõtjad.

Jaapani rahandusministri sõnul kasvas kaubandusülejääk võrreldes eelmise aasta maikuuga 222,2%, 738,27 miljardi jeenini. Kaubandusülejääk USAga kasvas samal perioodil 93%. Siiski ei oota analüütikud tippkohtumiselt mitte midagi olulist, kui ehk mõningaid kommentaare valuutakursside liigse kõikumise pärast. Fundamentaalnäitajad on väga selgelt dollari-jeeni tugeva kursi vastu, mistõttu kurss peaks lähiajal veelgi langema. USA tootjahinnaindeks langes viiendat kuud järjest (sellist asja nähti viimati 50ndate aastate alguses). Kui jätta arvestusest välja volatiilsed toiduained ja energeetikasektor, siis võrreldes aastataguste hindadega on tõus olnud ainult 0,1%. Arvestades veel, et tarbijahinnaindeks langes 2,5 protsendini aastas, näeme selget tendentsi hindade stabiliseerumise poole ja Fed intresse tõenäoliselt ei tõsta.

Valdavalt liikus dollar eile vahemikus 1,72--1,73 DEMi. Õhtul toimus kerge tõus üle 1,730 marga e 13,84 krooni.

Soome mark langes õhtuks ühe sendi võrra 2,67 kroonini. Rootsi krooni kursiks jäi 1,787 krooni.

Hetkel kuum