• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euroopa Liitu pürgijatel tuleb kõvasti pingutada

  Kümne Kesk-Euroopa riigi hulgast välja valitud viie liiderriigi Poola, Ungari, T?ehhi, Sloveenia ja Eesti rahvastik suurendaks ELi oma 17% ehk üle 430 miljoni. Samal ajal moodustab nende ühine sisemajanduse kogutoodang (SKT) ainult 6,1% ELi SKTst. Nende 391 miljardi ECU suurune SKT on võrdne näiteks Hollandi ja Portugali ühise SKTga. Pürgijariikidest kõige väiksem SKT inimese kohta on Eestis, kus see moodustab 23% ELi keskmisest SKTst, ja suurim Sloveenias (59%).
  «Barjäärid uute riikide ees on õige kohutavad ja neil seisab ees ränk töö,» tõdeb investeerimispanga Deutsche Morgan Grenfelli ökonomist Stuart Parkinson.
  Ekspertide hinnangul on neil riikidel vaja jätkata põhilisi struktuurireforme, st muuta odavamaks sotsialismiajast pärit kulukat pensionisüsteemi, liberaliseerida jäika palgaskaalat, erastada panku ja suuri riigiettevõtteid. Samuti tuleb neil kiiresti laiendada infrastruktuuri, see tähendab telekommunikatsioone ja teid, et toime tulla tohutult kasvava kaubandusega. Uute riikide ülepaisutatud põllumajanduse probleemide lahendamist komplitseerib ELi enda põllumajanduspoliitika reformimise keerukus.
  «Näiteks Poola pensionisüsteem neelab kuni 15% SKTst, ja seda ei saa riik endale lubada,» ütles Stockholmi siirdemajanduste instituudi (SITE) asedirektor Sten Luthman. Poola ongi juba asunud oma pensionisüsteemi muutma ning ka Ungari kiitis sel kuul heaks kardinaalse pensionireformi.
  ELi riikide liidrite arvates ei suuda ükski pürgijariik lähemal ajal vabalt konkureerida ELi siseturul. Parima konkurentsivõimega on Ungari ja Poola, kellele väikese vahemaaga järgnevad T?ehhi ja Sloveenia. Seevastu Eesti majandus ei suuda EK meelest veel kaugeltki väliskonkurentsi survele vastu seista.
  Investeerimispanga ING Barings ökonomist Susanne Hallergard on seisukohal, et EK prognoos uute riikide liitumise kohta ajavahemikul 2001--2003 on liiga optimistlik. «Meie arvame, et ühinemisläbirääkimised kestavad vähemalt viis aastat.»
  Eelarvepuudujäägi ja riigivõla piirnõue uutele riikidele üldiselt nii palju probleeme ei valmista nagu praegu ELi rahaliitu tunglejatele. Eestis on eelarve tasakaalustatus ära määratud seadusega ning Ungaris ja Poolas moodustab see SKTst vastavalt 3,2 ja 2,8%, kusjuures lubatud on 3%.
  Hallergard on veendunud, et kõik viis riiki suudavad aastaks 2003 täita rahaliidu konvergentsinõuded, välja arvatud valuuta stabiilsuse nõue, mille kohaselt riik peab olema ELi valuutakursimehhanismi (ERM) liige vähemalt kaks aastat. EL loodab, et uued riigid hakkavad oma valuuta ERMiga liitmisele varsti mõtlema.
  Asjatundjad viitavad veel, et kõigil uutel riikidel on suuri probleeme tootmise efektiivsuse ja tehnoloogilise tasemega ning inflatsiooniga, mis on neis palju kõrgem kui ELi riikides.
  Agenda 2000s öeldakse, et ilmselt mitte ükski uus riik ei suuda ELi täisliikmeks saades kohe rahaliiduga ühineda. REUTER-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Coopi äripanganduse juht: kiire kohanemisvõime aitab Eesti ettevõtjatel “täiusliku tormi” üle elada
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Aktsionärid kinnitasid Nordeconi kahjumi
Kolmapäeval toimunud aktsionäride koosolekul andis Nordeconi juht Gerd Müller ülevaate praegusest olukorrast. Veel kinnitasid aktsionärid kõik päevakorra punktid.
Kolmapäeval toimunud aktsionäride koosolekul andis Nordeconi juht Gerd Müller ülevaate praegusest olukorrast. Veel kinnitasid aktsionärid kõik päevakorra punktid.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Raadiohommikus: taristuehitusest investeerimise ja restoraniärini
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis annavad tooni kinnisvara, julgeoleku, investeerimise, restoraniäri ja ehitusega seotud teemad.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis annavad tooni kinnisvara, julgeoleku, investeerimise, restoraniäri ja ehitusega seotud teemad.
Kohvimasina arve kooskõlastanud asekantsler sai aparaadist teada lehte lugedes
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.