• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Millistes valdkondades näete panga võimalusi Venemaal?

  Eesti ja terve Baltikumi pangad on tuntud selle poolest, et nad on alati olnud omamoodi transiidipankadeks Venemaa ja Lääne vahel. Ja kui siia ilmub normaalne Eesti pank, mis hakkab teenima neid huve, siis annab see siinsetele klientidele võimaluse avada konto Eestis ja sinna raha üle kanda. Samas saab raha juhtida ja selle kohta teavet saada Peterburi filiaali kaudu. Minu arvates see on väga mugav.
  Minule teadaolevalt tuleb Balti riikide aktsiaturgudel regulaarselt ette börsibuume, aga Venemaal teatakse väga vähe investeerimisvõimalustest kiirelt tõusvatesse Balti ettevõtete aktsiatesse. Ühispanga ülesanne võiks olla selgitada neid võimalusi ja meelitada meie erainvestorite raha, võib-olla mitte väga suuri summasid, suurusjärgus kuni 10 000 dollarit, just nimelt Balti majandusse.
  Ma ei usu hästi, et Eesti pangad suudaksid oluliselt konkureerida jaepangandusturul. Põhimõtteliselt on see muidugi võimalik, aga see on väga raske.
  Kui aga vastab tõele, et Ühispank saab Eestis riigiametnikega hästi läbi, siis küllap leiab ta kiiresti ühise keele ka meie t?inovnikutega.
  Tervet Peterburi linna eelarvet pank teenindama tõenäoliselt küll ei hakka, aga mõned eelarvelised organisatsioonid võivad oma konto sinna võib-olla üle viia küll. Kui pangal oma tavapärast töötehnoloogiat siin õnnestub järgida.
  Tänase päevas seisuga on väga raske öelda, mis see kõige õigem valdkond on.
  Minu meelest oleks kõige kindlam asi toomise finantseerimine, investeerimispangandus.
  Kuna impordikäive on Venemaal nii suur, et enamik toodetest tuuakse siia, mitte ei kasutata oma tootmispotentsiaali. Tootmine on samas seisus nagu Eesti umbes viis aastat tagasi.
  Tehnoloogia väljavahetamine oleks siin kõige olulisem. Kohalikud tootjad ei ole saanud tootmist käima, sest Vene pangad ei ole oma nägu nende poole üldse pööranud. Vene pangad tegutsevad enda projektidega ja väärtpaberiturul, keskmise kliendi jaoks on laenu saamine on üsna keeruline ja kallis.
  Mina näeks seda, et me saame aidata mõningaid tootmisettevõtteid, eriti toiduainete, ehitusmaterjalide ja meditsiinipreparaatide tootmises. Eeskätt peame silmas keskmisi ettevõtteid.
  Leningradi oblasti eelarves olevale rahale me püüame kindlasti mingil määral kandideerida.
  Peterburis on asi keerulisem, sest enamik suuri panku on linnaga investeerimislepingud alla kirjutanud. Nendel on üsna tihedad suhted linnavalitsusega ja siin on väga raske konkureerida, sest nad on tunduvalt suuremad kui meie oleme. Samuti on omavahel ära jagatud suurettevõtted. Ei tahaks nagu kellelgi üle tee joosta, sellega võivad pärast päris suured probleemid tekkida.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hannes Ojangu: digitaliseerimine ja rohepööre – tulevikutrendid vajavad lahtimõtestamist
Pelgast sedastusest, et digitaliseerimine, automatiseerimine ja rohepööre on tarvis oma ärimudelisse kaasata, ei ole tolku, kui seda lahti ei seleta, kirjutab Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse juhataja Hannes Ojangu.
Pelgast sedastusest, et digitaliseerimine, automatiseerimine ja rohepööre on tarvis oma ärimudelisse kaasata, ei ole tolku, kui seda lahti ei seleta, kirjutab Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse juhataja Hannes Ojangu.
Millist lennuaktsiat osta? Minu portfellis olev lennufirma on sihikindlalt läbi kriisi vuhisenud
Pandeemiakriis lennunduses näitas selgelt kätte, millised firmad ja ärimudelid on elujõulised ja jätkusuutlikud ning millised mitte. Kes on, need tulevad kriisist välja kõigi tulede põledes ja lippude lehvides, valmis hõivama palju suuremat turuosa. Õnneks on Ryanair minu portfellis üks selline.
Pandeemiakriis lennunduses näitas selgelt kätte, millised firmad ja ärimudelid on elujõulised ja jätkusuutlikud ning millised mitte. Kes on, need tulevad kriisist välja kõigi tulede põledes ja lippude lehvides, valmis hõivama palju suuremat turuosa. Õnneks on Ryanair minu portfellis üks selline.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Ruth Oltjer: börsilt raha küsida on minu jaoks liiga aeglane ja kohmakas
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.