1. oktoober 1997 kell 22:00

Millistes valdkondades näete panga võimalusi Venemaal?

Eesti ja terve Baltikumi pangad on tuntud selle poolest, et nad on alati olnud omamoodi transiidipankadeks Venemaa ja Lääne vahel. Ja kui siia ilmub normaalne Eesti pank, mis hakkab teenima neid huve, siis annab see siinsetele klientidele võimaluse avada konto Eestis ja sinna raha üle kanda. Samas saab raha juhtida ja selle kohta teavet saada Peterburi filiaali kaudu. Minu arvates see on väga mugav.

Minule teadaolevalt tuleb Balti riikide aktsiaturgudel regulaarselt ette börsibuume, aga Venemaal teatakse väga vähe investeerimisvõimalustest kiirelt tõusvatesse Balti ettevõtete aktsiatesse. Ühispanga ülesanne võiks olla selgitada neid võimalusi ja meelitada meie erainvestorite raha, võib-olla mitte väga suuri summasid, suurusjärgus kuni 10 000 dollarit, just nimelt Balti majandusse.

Ma ei usu hästi, et Eesti pangad suudaksid oluliselt konkureerida jaepangandusturul. Põhimõtteliselt on see muidugi võimalik, aga see on väga raske.

Kui aga vastab tõele, et Ühispank saab Eestis riigiametnikega hästi läbi, siis küllap leiab ta kiiresti ühise keele ka meie t?inovnikutega.

Tervet Peterburi linna eelarvet pank teenindama tõenäoliselt küll ei hakka, aga mõned eelarvelised organisatsioonid võivad oma konto sinna võib-olla üle viia küll. Kui pangal oma tavapärast töötehnoloogiat siin õnnestub järgida.

Tänase päevas seisuga on väga raske öelda, mis see kõige õigem valdkond on.

Minu meelest oleks kõige kindlam asi toomise finantseerimine, investeerimispangandus.

Kuna impordikäive on Venemaal nii suur, et enamik toodetest tuuakse siia, mitte ei kasutata oma tootmispotentsiaali. Tootmine on samas seisus nagu Eesti umbes viis aastat tagasi.

Tehnoloogia väljavahetamine oleks siin kõige olulisem. Kohalikud tootjad ei ole saanud tootmist käima, sest Vene pangad ei ole oma nägu nende poole üldse pööranud. Vene pangad tegutsevad enda projektidega ja väärtpaberiturul, keskmise kliendi jaoks on laenu saamine on üsna keeruline ja kallis.

Mina näeks seda, et me saame aidata mõningaid tootmisettevõtteid, eriti toiduainete, ehitusmaterjalide ja meditsiinipreparaatide tootmises. Eeskätt peame silmas keskmisi ettevõtteid.

Leningradi oblasti eelarves olevale rahale me püüame kindlasti mingil määral kandideerida.

Peterburis on asi keerulisem, sest enamik suuri panku on linnaga investeerimislepingud alla kirjutanud. Nendel on üsna tihedad suhted linnavalitsusega ja siin on väga raske konkureerida, sest nad on tunduvalt suuremad kui meie oleme. Samuti on omavahel ära jagatud suurettevõtted. Ei tahaks nagu kellelgi üle tee joosta, sellega võivad pärast päris suured probleemid tekkida.

Hetkel kuum