17. november 1997 kell 22:00

Vene väljavaated pessimistlikud

Läti börs oli esmaspäeval riiklike pühade puhul suletud.

Leedu börs jätkas ilma kindla suunata liikumist ka uue nädala alguses. Maaklerite sõnul tuli ka eile 70% pakkumistest Eesti investoritelt. Põhinimekirjas tõusid mõlemad suurpangad, Hermis koguni 2,5%. Kolmas põhinimekirja suurtegija Rokiskio Suris langes seevastu 52,9 litilt 51-le. Hermis tegi ka ligi kolmandiku börsisüsteemi käibest. A-nimekiri langes kokkuvõttes veidi, energeetikaaktsiad liikusid sealjuures eri suundades. Leedu Energia oli suuremate langejate hulgas, kuna Leedu Gaas mõnevõrra tõusis. Nädalaks võib ennustada 1--2% tõusu eeldusel, et uus langus Tallinnas järjekordset müügilainet ei vallanda.

Vene turg langes esmaspäeval taas ning mitmete analüütikute arvates oli üks põhjustest nädalavahetusel kerkinud skandaal T?ubaisi ümber.

Samuti mõjutas hindu reedene tugev langus Vene ADRide hindades, mis kajastus nüüd ka «päris» aktsiate hindades. Nõrk turg ei suutnud kuigivõrd reageerida ka headele uudistele Kaug-Idast. Maaklerid ennustavad väheaktiivset kauplemist ning välisinvestorite huvipuudust täna ja edaspidi kuni poliitiliste probleemide lahenemiseni. Praegu käib omamoodi mäng kohalike ja lääne investorite vahel -- kohalikud üritavad hindu kergitada, välisinvestorid, aga müüa võimalikult soodsa hinnaga. Esineb ka väga pessimistlikke prognoose. Kui praegu on hinnad kevadisel tasemel, siis ei ole võimatu, et aasta lõpuks langevad need aasta alguse tasemele.

USA väärtpaberiturgudel põhjustas ligi 8% tõus Tokio börsil tugeva avamishüppe. Dow kauples lõuna ajal juba enam kui 100 punkti ülalpool reedest sulgemistaset, kuid ligi 20 punkti madalamal hommikusest tipptasemest. Tõusu vedasid pangad ja volatiilne arvutitootjate grupp. Viimane oli tugev ka Nasdaqil, mis kauples 25 punkti kõrgemal reedesest sulgemistasemest.

Hetkel kuum