25. november 1997 kell 22:00

Ahtisaari hoiatas Vene saasta eest

Soome president Martti Ahtisaari ütles Londonis kõneldes, et Venemaa keskkonna seisund on nagu viitsütikuga pomm Läänemere piirkonnas, ning soovitas Euroopa Liidul (EL) oma põhjatiivale enam tähelepanu pöörata.

Soome presidendi väitel on Läänemere heitmetest 70--80% pärit Peterburist. Ta rõhutas, et Soome-Vene 1340 kilomeetri pikkusel piiril ja iseäranis Koola poolsaarel on tsiviil- ja sõjalise otstarbega tuumaobjekte, mis vajavad kiiresti keskkonnaohutumaks muutmist.

Soome president nimetas Venemaa heitmeid oma riigi kõige tõsisemaks julgeolekuprobleemiks. «Oleksin palju rõõmsam, kui suudaksin kaasa aidata Läänemere puhastamisele ja ujuda meres, selle asemel et tüürida riiki NATOsse,» sõnas ta.

Ahtisaari avaldas arvamust, et EL hakkab Luksemburgi tippkohtumisel rohkem tegelema põhjatiiva küsimustega. FT-ÄP

Hetkel kuum