8. detsember 1997 kell 22:00

Ministeeriumid võitlevad müügitulu eest

Riigikogu majanduskomisjonist öeldi eile, et eelnõu seisab veel vaid volitatud ministri otsuse taga. «Ilmselt antakse ametlik toetus lähipäevil,» sõnas majanduskomisjoni nõunik Piia Schults. Valitsus kiitis riigivaraseaduse muutmise seaduse eelnõu heaks 2. detsembril.

Mati Meose esitatud eelnõu jätab valitsusele õiguse sätestada riigivara võõrandamisest laekunud tulu riigieelarvesse kandmise. Valitsusel on õigus otsustada ka, et müügitulu jääb tervikuna ministeeriumide ja maavalitsuste käsutusse.

Rahandusministeeriumi riigivarade osakonna asejuhataja Indrek Prank märkis, et riigiasutused on järgmise aasta majandamiskavadesse müügitulu juba sisse arvestanud. Samas on järgmise aasta riigieelarve seaduse eelnõus vara müügituluks arvestatud kokku ainult 6,3 mln krooni ehk ühe keskmise hoone maksumus.

Majandusministeeriumi riigivarade komisjoni juht Anti Alber teatas, et ministeeriumid pole senist seadust silmas pidades tuleval aastal vara müügist huvitatud. «Jääks kasvõi 10 protsenti tulust riigiasutustele,» lisas Alber.

Ministeeriumid on asunud müüma oma vara kiirkorras ja madala alghinnaga, et seda tulu poleks vaja kanda riigieelarvesse. «Olukorras, kus tähtaeg sunnib tagant ja tohutu hulk riigivara on tulnud turule, saavad vara osta soovivad isikud hinna alla lüüa, mille tulemusena riik ei pruugi saada õiglast hinda,» ütles uue seaduseelnõu esitanud Mati Meos.

Anti Alber ei teadnud, kui suure summa eest riigivara praegu müüakse. Aktiivsemad müüjad on tema kinnitusel kaitseministeerium ja keskkonnaministeerium.

Hetkel kuum