11. detsember 1997 kell 22:00

Välisturud kukuvad taas

Hinnalangus Riia börsil kiirenes neljapäeval ning Rietumu koguturuindeks langes veidi üle protsendi 142,87 punktini. Börsikäive suurenes pisut, kuid jäi parematele päevadele kõvasti alla. Aktiivseim oli Daugavpilsi mootoriketitehas, mis santiimi võrra langes. Turuliider Unibanka püsis muutumatuna nii Riias kui Londonis. Maaklerid kinnitavad, et hindade langus on pigem tingitud turu nõrkusest kui ettevõtete fundamentaalnäitajatest.

Vilniuse börs jätkas kauplemist talveuniselt. Käive oli tagasihoidlik ning hinnad muutusid vähe. Põhinimekirja aktsiatest langes Hermis, A-nimekirjas tegi taas ilma KLASCO, mis oli päeva suurim tõusja tänu kuulujutule, et väärtpaberi- ja börsikomisjon lükkab tagasi firma taotluse aktsiate uusemissiooni korraldamiseks.

Rahvusvaheliste turgude langus ja hirm halbade uudiste ees Lõuna-Koreast viisid Vene aktsiate hinnad taas järsult alla. Ka Jeltsini terviseprobleemid häirisid paljusid, siiski domineerimata. Ühe maakleri arvates pole turul lähema 10 päeva jooksul tõusuvõimalust, v.a kui Jeltsin tööle naaseb. Kauplemiskäive oli tugev 72 miljonit dollarit ning RTS-indeks langes 8,1%. Viimastel päevadel on hindu kujundanud põhiliselt maaklerid ise ning kliendiorderid pole mänginud suurt rolli. Selle trendi muutumine, samuti välisinvestorite müügisurve võib viia aktsiahinnad taas vabalangemisse.

Kolmapäev USA börsidel sai kolmanda prominentse ohvri kahe päeva jooksul. USA suuremaid panku, J.P.Morgan teatas, et ebastabiilsus rahvusvahelistel finantsturgudel on avaldanud negatiivset mõju tema neljanda kvartali kasumile. Investorite reaktsioon oli lihtne -- müü esimesena, küsimused pärastpoole. Analüütikute arvates muudab turu säärastele uudistele tundlikumaks eelmise nädala võimas tõus. Dow langes taas alla 8000 punkti piiri, Nasdaqi koondindeks kukkus aga 24 punkti, 1596,61 punktini.

Hetkel kuum